Puzzelstuk krijgt begeerde ’villa’ in Leidse Stevenshof

De toekomstige ’villa’.

De toekomstige ’villa’.© Afbeelding architectenbureau Marge

Loman Leefmans
Leiden

De lichten voor het grotendeels oranje gekleurde project Puzzelstuk staan definitief groen. Het stadsbestuur heeft het plan goedgekeurd voor het nieuwe wooncentrum in de Leidse Stevenshof, bestemd voor een groep autistische jong volwassenen.

Vijf jaar geleden initieerde de Leidse Esther Karsch het project. Zij zocht woonruimte voor haar autistische tienerzoon, kon die nergens in de regio vinden en begon noodgedwongen een eigen initiatief naar voorbeeld van organisatie Villa Voorschot, een door woningcorporatie De Sleutels gebouwd ouderinitiatief. Daarvoor meldden zich al snel andere gegadigden. Het plan uiteindelijk overgenomen door de gemeente.

De Leidse ’villa’ van stichting Puzzelstuk komt aan de Mary Zeldenrustweg en is ontworpen door Marge Architecten uit Rotterdam. Het gaat om zestien kleine woonstudio’s met enkele gezamenlijke ruimtes. Erbuiten komt een vrijstaande buitenberging, een overdekte fietsenstalling en ongeveer duizend vierkante meter groen, zo kondigt de gemeente aan. De zes woningen op de begane grond zijn voorzien van een eigen terrastuin en de tien appartementen op de eerste verdieping worden uitgerust met een Frans balkon.

Het complex komt in de plaats van een tijdelijk schoolgebouw dat in de afgelopen jaren door diverse onderwijsinstellingen werd gebruikt. Christelijke basisschool De Zwaluw was de eerste ’bewoner’ waarna het onder meer een jongerenhonk werd en vervolgens vonden een dansschool, een yogacentrum en een meubelmakerij er een thuis. Het Da Vinci College was de laatste die de eigentijdse barak tijdelijk als nevenvestiging gebruikte.

Als de gemeenteraad eveneens goedkeuring verleent, wordt nog dit jaar aan het bouwproject begonnen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.