Formule 1-coureurs maken zich op voor ’cruciale’ kwalificatie

Charles LeClerc (Ferrari) door de Rob Slotemaker-bocht tijdens de eerste vrije training op het circuit van Zandvoort.© ANP

ANP
ZANDVOORT

De Formule 1-coureurs rijden zaterdag de kwalificatie voor de Dutch Grand Prix op het circuit van Zandvoort. De snelste van het rijdersveld verdient poleposition voor de race op zondag, de eerste sinds 1985 op Nederlandse bodem.

Max Verstappen kondigde aan dat de kwalificatie wel eens cruciaal kan zijn. Het verbouwde circuit in Zandvoort is snel en heeft uitdagende bochten, maar inhalen is lastig voor de wagens uit de hoogste autosportklasse. Wie van poleposition vertrekt, is duidelijk in het voordeel.

De 23-jarige coureur van Red Bull is favoriet voor de zege in zijn thuisrace. Vrijdag juichten 70.000 in het oranje uitgedoste fans hem toe tijdens de twee vrije trainingen. Die 70.000 bezoekers zijn er zaterdag opnieuw. De weersvoorspelling is gunstig: droog en zonnig.

Verstappen is bezig aan zijn beste seizoen in de Formule 1. Hij won al zes races en staat in het kampioenschap tweede met slechts 3 punten minder dan regerend wereldkampioen Lewis Hamilton van Mercedes. De kwalificatie begint om 15.00 uur. Daarvoor rijden de coureurs al de derde vrije training (start: 12.00 uur).

Zandvoort ontvangt zaterdag, net als een dag eerder, 70.000 bezoekers voor de tweede dag.

De organisatie van de Dutch GP neemt extra maatregelen om te zorgen voor een betere spreiding van de bezoekers. Vrijdag ontstond onder meer achter de hoofdtribune een grote mensenmassa, volgens de organisatie veroorzaakt door een technische storing bij de kassa's van de horecaverkooppunten.

Beelden van de mensenmassa zorgden voor veel ophef op de sociale media en leidden tot kritiek vanuit onder meer de politiek en de entertainmentsector.

De NS denkt weer tienduizenden mensen naar Zandvoort te brengen. Vrijdag bracht de spoorvervoerder 27.000 mensen naar het kustdorp. Volgens een woordvoerder van de NS is de aan- en afvoer van racefans erg goed gegaan en waren er geen problemen.

De meeste bezoekers die voor het ov kiezen, nemen de trein. Naar het station van Zandvoort rijden 12 treinen per uur, goed voor 10.000 reizigers per uur. Voor de bezoekers die met de bus komen, rijdt er een speciale buslijn 33 vanaf station Haarlem naar een halte bij de boulevard van Bloemendaal aan Zee.

Auto's komen Zandvoort niet in, parkeren kan alleen op parkeerterreinen in omliggende plaatsen. Het merendeel van de bezoekers rijdt naar een van de 'Park & Bikes', vanwaar ze het laatste stuk naar Zandvoort fietsen.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.