Alphen legt zich neer bij ’onwenselijke en onveilige’ afsluiting A12: ’We gaan geen actie ondernemen’

Wegverkeer op de A12.

Wegverkeer op de A12.© Archieffoto Peter Schat

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

De gemeente Alphen aan den Rijn legt zich neer bij het besluit van Rijkswaterstaat om de A12 van 27 september tot 7 oktober in beide richtingen af te sluiten van het verkeer, om werkzaamheden aan de weg te verrichten.

Voor een periode van tien dagen gaat de snelweg in beide richtingen dicht vanaf knooppunt Oudenrijn tot aan Nieuwerbrug. Dat is nodig om regulier onderhoud toe te passen, maar ook om geluidsreducerend asfalt aan te leggen tussen Woerden en Reeuwijk.

Verkeersader

Omliggende gemeenten, waaronder ook Alphen, gaven aan hier moeite mee te hebben, omdat ze bang zijn voor sluipverkeer en dichtgeslibte wegen naar aanleiding van alternatieve routes. Inge Nieuwenhuizen, voorzitter van het Bestuurlijk Overleg Verkeer en Vervoer Midden-Holland en wethouder in de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, voerde namens de betrokken gemeenten het woord. „Waarom wordt onderhoud aan de drukste verkeersader van het land gepland in de drukste periode van het jaar?”

Nieuwenhuizen voerde aan dat er over de plannen aan de A12 onvoldoende gecommuniceerd is en de impact van het volledig afsluiten van de verkeersader te groot. Bovendien wordt de kans op ongelukken flink groter: „Er ontstaan onwenselijke en onveilige verkeerssituaties”, liet Nieuwenhuizen weten. Daarom pleitte de gemeenten eind augustus voor uitstel van de werkzaamheden: „We vragen ons als regio af of het niet zinniger is om dit groot onderhoud, waardoor de A12 afgesloten wordt, uit te stellen naar een rustigere periode.’’

Strenge winter

Rijkswaterstaat staat daar niet voor open, liet de rijksdienst vorige week weten. De strenge winter heeft de weg te zeer beschadigd om het verkeer nog langer te laten doorrijden op het huidige wegdek. Afgelopen zomer alvast aan de klus beginnen was ook geen optie, omdat toen in combinatie met andere werkzaamheden Oudewater dan volledig zou zijn afgesloten.

Daarom koos Rijkswaterstaat voor het begin van de herfst: „Door de onderhoudswerkzaamheden in september uit te voeren, voorkomen we dat er in de winterperiode onderhoudswerkzaamheden nodig zijn met een nog grotere impact op de verkeershinder. Deze werkzaamheden kunnen daarom niet verder opgeschoven worden.”

De gemeente Alphen laat het daarbij, en tekent geen verder protest meer aan: „We leggen ons neer bij het besluit van Rijkswaterstaat.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.