Zaalvoetbaldreumes Oranje dwingt grootmacht Argentinië tot het uiterste met ’internationaler’ spel: minder pielen achterin, zoals in Nederland vaak gebeurt [video]

Mats Velseboer houdt zich Lucas Bolo Alemany van het lijf.

Mats Velseboer houdt zich Lucas Bolo Alemany van het lijf.© Foto Orange Pictures/Albert van der Ploeg

Vincent Schot
Ede

Nog vier maanden en dan begint het EK zaalvoetbal in eigen land. Nederland loopt zich warm: zowel binnen als buiten de lijnen.

Een uur voor de aftrap van Nederland-Argentinië staat er al een flinke rij voor de deur van de Van der Knaaphal in Ede. Net als zondag in Rotterdam, toen Argentinië ook de tegenstander was, oefent de nationale zaalvoetbalploeg deze dinsdagavond voor een uitverkocht huis. En dat terwijl er in Amsterdam over niet al te lange tijd een veel belangrijkere interland van start gaat.

Eenmaal binnen is de man in een pak van Tijgertje, een figuur uit de verhalenreeks Winnie de Poeh, niet te missen. Samen met een supporter in hetzelfde trainingspak én met hetzelfde kapsel als Koning Toto Wesley Sneijder én een fan met een grote trommel, gestoken in een fel oranje pak en met een dito kleur hanenkam, zoekt hij de hoek van de tribune op die al snel helemaal oranje kleurt.

Volle tribunes

Dat de tribunes vollopen voor de oefeninterland toont aan dat de fans klaar zijn voor het EK dat eind januari in Nederland gehouden wordt. Oké, als zaalvoetballiefhebber heb je niet vaak de kans om de wereldkampioen live aan het werk te zien dus daarvoor zullen er ook mensen gekomen zijn, maar de tribunes van de Ziggo Dome en Martini Plaza weet het gros van deze fans straks ook te vinden.

Op het EK immers zijn er weer andere grootmachten te zien. Wat te denken van Spanje, Rusland en Portugal?

Veel belangrijker is of de spelers van bondscoach Max Tjaden er klaar voor zijn om die landen partij te bieden. Ook daarvoor stemde het tweeluik met Argentinië hoopvol. Liet Oranje de tegenstander, die nu afreist naar Litouwen om daar volgende week de wereldtitel te verdedigen, zondag al zweten (1-3), in Ede bracht het de nummer 3 van de wereldranglijst aan het wankelen.

Halverwege de wedstrijd ging de mondiale nummer 34 brutaal aan de leiding dankzij twee treffers van Said Bouzambou en na de pauze moest Argentinië alles uit de kast halen om niet te verliezen. Dat dit uiteindelijk lukte met twee treffers verschil, was geflatteerd.

Trainen in coronatijd

,,Zonde!’’, zegt Mats Velseboer na de wedstrijd. De captain van Hovocubo baalt van de uitslag. ,,Natuurlijk is het mooi dat je kunt balen van een nipt verlies tegen de wereldkampioen, maar nu overheerst de emotie van de wedstrijd nog.’’

Dat Oranje een grootmacht het vuur aan de schenen kan leggen, kan Velseboer wel verklaren. ,,Toen er in coronatijd niet gevoetbald werd, konden we met Oranje wél veel trainen. Daarnaast zijn we iets anders gaan spelen. Internationaler. In Nederland is het vaak pielen achterin met de bal terwijl het internationaal sneller vooruit wordt gezocht. Nu moeten we alleen nóg een stap zetten om dit soort ploegen écht pijn te doen. Dat lieten we nu na.’’

Goede vervolgstap

Tjaden is het roerend met de Heerhugowaarder eens. ,,Na de oefeninterlands tegen België en Litouwen moest we echt nog wel stappen maken, maar tegen Slovenië en Italië zag ik dat we dit hebben gedaan. Dit is een goede vervolgstap.’’

Voordat het EK van start gaat, komt Europees kampioen Portugal in november nog op bezoek en speelt Oranje in december tot slot een vierlandentoernooi. Daar moeten de puntjes op de i worden gezet. ,,En dan moeten we op het EK een rol van betekenis kunnen spelen in de poule. Als we die doorkomen hebben we het goed gedaan’’, aldus Tjaden.

Nederland-Argentinië 2-4

7. Bouzambou 1-0, 15. Brandi 1-1, 20. Bouzambou 2-1, 28. Edelstein 2-2, 33. Brandi 2-3, 40. Rescia 2-4.

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.