Achlam (20) wil psycholoog worden: ’In veel gevallen worden jongeren aan hun lot overgelaten’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Foto Chiara Mars

Rutger de Quay

Achlam (20): „Ik werk hier in het winkelcentrum, parttime, bij Lucardi. Over een paar minuten moet ik gaan werken, ik eet nog even snel wat voordat ik aan de bak moet.”

„Ik studeer Social Work in Utrecht. Ik wil dat heel erg graag hier in Alphen gaan doen, al ga ik eerst verder studeren als psycholoog. Ik denk dat er een groot gebrek is aan psychologen, vooral in de hulpverlening. Ik denk dat de jongeren en de jeugd veel te weinig hulp krijgen, in veel gevallen worden ze aan hun lot overgelaten, daar komt altijd rottigheid van.

Er moet veel meer mét die jeugd gepraat worden, in plaats van over hen. Ik denk ook dat ik een goed luisterend oor kan beiden voor hun problemen, als jong persoon weet ik zelf ook goed waar zij tegenaan lopen. Zelf denk ik ook veel in oplossingen, ik kan oplossingsgericht werken - je ziet dat dat bij jonge mensen vaak een stuk beter werkt dan alleen maar het benoemen van de problemen die er zijn.

Er wordt in de psychologische zorg en de hulpverlening vaak alleen maar gekeken naar het kortetermijneffect, dat stoort mij. Zodra die jongeren achttien jaar oud zijn, moeten ze het opeens zelf oplossen. Dat werkt vaak, in de praktijk, helemaal niet, en dan lopen ze vast. Vind je het gek? Ik wil verder gaan dan dat.

Ik wist pas relatief laat dat ik dit wilde gaan doen, heel lang had ik echt geen idee wat ik nou precies wilde worden. Ik ben een creatief persoon, eerst ging ik naar de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, maar ik werd niet aangenomen - ik was niet goed genoeg. Toen ben ik gaan nadenken: waar kan ik mijn creativiteit nog meer in kwijt? Ik houd van mensen helpen, ik steunde ook altijd goede doelen. En zo viel vanzelf het kwartje.”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.