Meerderheid Leidse studenten voor afschaffing ontgroeningen

Een damesdispuut wordt in 2012 ontgroend in de steeg naast de sociëteit van Minerva.

Een damesdispuut wordt in 2012 ontgroend in de steeg naast de sociëteit van Minerva.© Archieffoto: Stefan Tetelepta

Rutger de Quay
Leiden

Een dispuutsontgroening voor eerstejaarsstudenten in Leiden is allang niet meer zo vanzelfsprekend als een aantal jaren geleden. Zes van de tien ondervraagde Leidse studenten zijn tegen ontgroeningen in de huidige vorm. Dat blijkt uit een enquête.

De digitale enquête van StudeerSnel.nl, die is afgenomen onder 693 studenten in Leiden, bestaat uit een aantal stellingen. Zo zijn negen van de tien studenten het eens met de stelling ’Ik veroordeel studentenverenigingen die lichamelijk of psychologisch over de streep gaan’. Acht van de tien ondervraagden zeggen het aan te geven wanneer een ontgroening ’te ver gaat’. Zeven op de tien deelnemers geven zelf aan dat hij of zij ook een ontgroening heeft doorlopen.

’Ouderwets’ en ’nieuwe invulling’

Verder geeft de helft aan dat de ontgroeningen ’een nieuwe invulling moeten krijgen’, eenderde vindt wel dat ’een ontgroening hoort bij het lid worden van een studentenvereniging’, 16 procent geeft aan dat ontgroenen ’ouderwets is en overal moet worden afgeschaft’. In het algemeen geeft de Leidse student de universiteit een 8,1 als het gaat over het ’verenigingsleven’.

Ook dit studiejaar kwamen verschillende ontgroeningen en introductieweken van studentenverenigingen weer in het nieuws. Afgelopen week onthulde De Volkskrant dat tijdens de kennismakingstijd van het Amsterdamsch Studenten Corps meerdere geweldsincidenten hebben plaatsgevonden. Aspirantleden van het corps zouden tijdens de ontgroening zijn geschopt en geslagen en extreem vernederd, met fysieke wonden tot gevolg. Kort daarop werd de gehele kennismakingstijd door het corps stilgelegd.

(Tekst gaat door onder de foto)

Besmeurd met vla en ketchup loopt het damesdispuut over straat.

Besmeurd met vla en ketchup loopt het damesdispuut over straat.© Archieffoto: Stefan Tetelepta

In 2018 berichtte NRC dat aspirant-leden van de Leidse studentenvereniging Minerva naakt door ondergekotste wc’s kropen. Oud-leden waarschuwden destijds voor een grimmige sfeer bij de vereniging. NRC schreef destijds: „Alle jongens van de jongste jaarclub, zo gaat het verhaal, moesten zich in een verenigingszaal uitkleden. Er wordt een pornofilm aangezet en wie opgewonden raakt, krijgt een tik op zijn geslachtsdeel.”

Evenals in 2018 legden de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool sancties op en werden financiële bijdragen opgeschort aan het bestuur van de studentenvereniging Vindicat, toen bekend werd dat een aspirant-lid van de vereniging zwaar was mishandeld.

Lees ook: Studenten betalen een hoge prijs voor vriendschap | column

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.