Zelfs toen hij ziek werd, bleef hij gelijkmatig en vriendelijk | In memoriam Marcel Karman 1956 -2021

Broer Roolvink
Aarlanderveen

Bij hun eerste ontmoeting, in de bus op weg naar een jeugdzomerkamp van de kerk, viel zijn latere vrouw Nelly meteen al op die knappe jongen. Maar Marcel Karman bleek ook nog op een andere manier mooi te zijn. Hij deelde namelijk direct zijn van huis meegekregen kaakjes uit. Misschien was het wel een voorteken, want in zijn latere leven hebben veel mensen hem ervaren als bijzonder sociaal.

De bescheiden, gelijkmatige, vriendelijke en tegelijk heel idealistische Karman was integer en voelde zich verantwoordelijk voor de ander. Maatschappelijk betrokken en bezorgd om klimaat en milieu als hij was, streefde hij in alles naar harmonie. En zo was de rustige stressbestendige Karman voor velen niet alleen een ethisch baken, maar ook een rots in de branding.

Hij was de derde van de vier kinderen die Jacob Karman en Alida Hoek kregen. Als opgroeiende jongen kon hij ondeugend zijn en hij plaagde zijn jongere broer Jac. nog wel eens.

(Tekst gaat door onder de foto)

Nelly was op slag verliefd op Marcel, hier in 1974.

Nelly was op slag verliefd op Marcel, hier in 1974.© Foto Cor Taal

Hij had hetzelfde gevoel voor cijfers als zijn vader, die accountant was. Hij studeerde na de havo aan de Hogere Economische School, om zich later verder te professionaliseren aan het Nederlands Instituut voor Registeraccountants (Nivra). Karman begon in 1979 zijn loopbaan als junior assistent bij Dubois & Co Registeraccountants in Amsterdam. De bevlogen vakman met zijn integere beroepsuitoefening, maakte daar carrière en was er van 1989 tot 2015 vennoot. Daarna werd hij adviseur van de firma en deed hij ook opdrachten voor Van Tunen en Partners. Ook was Karman commissaris van de Rabobank Groene Hart Noord.

Eerste stekkerauto

Karman deed verder heel veel vrijwilligerswerk. Zo was hij penningmeester voor de Leprastichting en bij de Streekmuziekschool Alphen aan den Rijn, zat hij in de Raad van Toezicht bij Hivos, was hij voorzitter van volleybalvereniging Waterlanders in Nieuwkoop en nog veel meer.

De uitgesproken sportman, die veel sporten actief beoefende, speelde ook nog graag piano, was vegetariër, had de eerste stekkerauto van Alphen aan den Rijn, zorgde ervoor dat de kantine op kantoor alles bestelde bij de biologische winkel, kortom: wat een ongelofelijk veelzijdig mens.

(Tekst gaat door onder de foto)

Met kleinzoon Victor achter de piano.

Met kleinzoon Victor achter de piano.

In 1979 trouwde hij met Nelly - die van de bus- en zij kregen twee kinderen en twee kleinkinderen. Een harmonieus gezin met Marcel Karman als een echte familieman. In de vakantie werd veel gefietst en gewandeld en bewust zo weinig mogelijk gevlogen. Nelly: „Wij voelden ons zondagskinderen.”

Vanaf 2018 kreeg hij geleidelijk aan meer fysieke en mentale klachten. Aanvankelijk leek het een gevolg van een verkeersongeluk van jaren geleden. Maar toen kwam in januari van dit jaar de fatale diagnose: de progressieve neurologische spierziekte ALS in een zeldzame variant met dementie. Het laatste jaar werd heel zwaar. Maar Karman bleef gelijkmatig en vriendelijk, klaagde nooit en toonde geen frustratie.

Wat een prachtig mens. Hij was voor velen van grote betekenis. Indrukwekkend is dan ook het spoor dat hij heeft achtergelaten.

Marcel Karman

Geboren: Utrecht, 9 oktober 1956

Overleden: Aarlanderveen, 18 juni 2021

Met zijn kinderen op het strand van Texel, in de jaren ’90.

Met zijn kinderen op het strand van Texel, in de jaren ’90.

Een echte familieman.

Een echte familieman.

Nelly, Marcel met hun kleindochter Olivia.

Nelly, Marcel met hun kleindochter Olivia.

Uitgelicht

In deze wekelijkse rubriek beschrijft Broer Roolvink het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen uit deze regio.

Hebt u een tip of wilt u reageren? Mail dan naar b.roolvink@gmail.com of bel 06-18888168.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.