Talentvolle wielrenner Loe van Belle koerst aanvallender en wint prompt twee keer

Loe van Belle: ,,Bij de ploeg ben ik anders gaan trainen.”

Loe van Belle: ,,Bij de ploeg ben ik anders gaan trainen.”© Foto Team Jumbo-Visma

Tim Beck
Leiden

Een minder behoudende manier van koersen heeft wielrenner Loe van Belle (19) laten inzien dat hij als eerstejaars het niveau in het beloftecircuit aankan. Sterker nog, het opleidingsproduct van het Leidse LRTV Swift boekte namens de talentenploeg van Team Jumbo-Visma in één week twee zeges.

Een druk programma is voor Van Belle geen straf. Zeker niet als je in topvorm verkeert. Hoewel de protegé van LRTV Swift eerstejaars belofte is en pas negen maanden voor de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma rijdt, heeft hij inmiddels twee ritzeges achter zijn naam. In de Franse koers Tour du Pays de Montbéliard en de Vlaamse race Flanders Tomorrow Tour. Beide etappes won hij vanuit een kleine kopgroep.

Comfortzone

Volgens Van Belle is zijn zegetocht een gevolg van een andere koersbenadering. Het eerste halfjaar van zijn avontuur bij de grootste Nederlandse wielerploeg koerst hij te afwachtend. „Bij de junioren behoorde ik tot de beteren van Europa”, vertelt Van Belle. „Dan denk je wel: die stap naar de beloften zal niet héél zwaar zijn. Ik zag meteen dat ik goed kon meekomen, maar aan één ding moest ik werken: ik koerste te veel binnen mijn comfortzone. Ik was te voorzichtig.”

In de zomer rondom het NK maakt Van Belle een klik in zijn hoofd. Hij toont meer initiatief en zoekt vaker dan voorheen de aanval. „Ik merkte dat ik door die aanvallende manier van koersen makkelijker in goede positie kwam tijdens finales. In de Egmont Cycling Race werd ik tussen de profs vijftiende, nadat ik 130 kilometer in de vroege vlucht had gezeten. Daar kreeg ik de bevestiging dat ik ook kan meedoen om de zege bij de beloften. Die lijn heb ik de laatste weken doorgetrokken.”

In de koersen waar hij een etappe won, pakte hij ook beide keren de leiderstrui. Het algemeen klassement won hij echter niet. In Frankrijk moest hij wennen aan de voor hem nieuwe situatie en in België bokste hij op tegen sterkere tijdrijders. „Dat was mentaal een mooi leerproces. Zeker in Frankrijk was ik onbewust toch onrustig. Het was de eerste keer dat ik de leiderstrui pakte in een internationale koers. Op een klimmetje kon ik net niet mee en toen liep het in de soep. Iemand als Jonas Vingegaard panikeerde vroeger ook en die werd dit jaar tweede in de Tour de France. De ploeg kan me daar zeker mee helpen in de toekomst.”

Zoals de ploeg Van Belle met zoveel dingen helpt. „Het is al heel serieus. Leeftijdsgenoten die vorig jaar boven mij stonden, ontwikkelen zich minder snel dan ik. Bij de ploeg ben ik anders gaan trainen. Ik train sowieso meer en als ik ga fietsen met vrienden dan houd ik wel mijn eigen tempo aan. Bij de ploeg is hard trainen ook écht hard, maar rustig is ook écht rustig. Dat is het grootste verschil. Ik doe nog een hbo-studie Logistics & Management ernaast, maar dat is aangepast aan mijn wielerloopbaan.”

Allrounder

Welke kant Van Belle op wil, weet hij nog niet. Hij noemt zich een allrounder. Getuige zijn twee Europese juniorentitels op de baan vorig jaar een understatement. Al trekt de weg hem meer. „Ik zal blijven koersen op de baan, maar in functie van de weg. Op de weg kan ik klimmen, tijdrijden en ook het Vlaamse werk ligt me. Het is moeilijk te zeggen waar mijn specialiteit ligt, maar dat gaan we komende jaren zien. De ploeg is in elk geval positief over mijn ontwikkeling.”

Tim Beck

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.