Coby Peekstok (67) is vrijwilliger in het brugwachtershuisje: ’Je kan iets betekenen voor anderen’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Foto Chiara Mars

© Foto Chiara Mars

1 / 2
Chiara Mars

Coby Peekstok (67): „Ik werk hier, in het brugwachtershuisje, als vrijwilliger. Het is een jong monument en om het te behouden, is dit op privé initiatief begonnen. De huidige functie van het huisje is om mensen te informeren over dingen die in Alphen gebeuren. Langzaam maar zeker proberen we wat meer bekendheid te krijgen. We zijn net een half jaartje bezig, met corona was dat best ingewikkeld.”

„Ik ben betrokken geraakt bij het initiatief toen ik meeging met de soosboot, een soort stadswandeling op het water, die je hier kan boeken. Ik had al eens eerder een bezoek gebracht aan het huisje, maar vond het toen nog een dooie bedoeling. Nu is het heel anders. Zelf ben ik een vliegende keep die de gaatjes opvult. Ik wil misschien ook stadswandelingen gaan geven.

Het is echt een project in wording, nog steeds zijn we aan het kijken wat wel en wat niet werkt. Je moet soms mensen letterlijk de drempel overhalen en dat is makkelijker met kinderen. Kinderen zijn nieuwsgierig, die vinden dat leuk.

Vorig jaar ben ik met pensioen gegaan nadat ik 46 jaar lang met heel veel plezier heb gewerkt. Ik vond het dus helemaal niet zo leuk om met pensioen te gaan. Ik werkte de helft van de week als remedial teacher op een basisschool. Dat vond ik geweldig zinvol werk, kinderen een stapje verder helpen.

Als je pensioengerechtigd bent, moet je echt stoppen in het onderwijs. Dat was een heftig proces, ik moest me echt losmaken daarvan. Ik heb nog wel een prachtig afscheidsfeest gehad, dat wel.

Ik deed naast mijn werk altijd al heel veel vrijwilligerswerk, dus eigenlijk is er niet zoveel veranderd. Ik vind vrijwilligerswerk belangrijk omdat ik denk dat je niet voor jezelf alleen op aarde bent, maar dat je iets kan betekenen voor anderen. Het is ook wederkerig, je krijgt er ook dingen voor terug.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.