Burgemeester en wethouders Leiderdorp: ’Hoger groen is soms juist goed voor de verkeersveiligheid’

Begroeing Persant Snoepweg-Van Diepeningenlaan Leiderdorp.

Begroeing Persant Snoepweg-Van Diepeningenlaan Leiderdorp.© archieffoto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Leiderdorp

Drie maanden nadat Leiderdorpse raadsleden klaagden dat hoog opgeschoten bloemen en planten op kruispunten een gevaar vormen omdat ze het zicht belemmeren, komen B en W met uitleg over het maaibeleid.

Ze benadrukken dat ook bij hen verkeersveiligheid voorop staat en een ’belangrijk onderdeel is binnen het maaibeleid’. Alles millimeteren zou echter geen optie zijn. Leiderdorp wil immers een groene gemeente zijn en heeft vastgelegd dat tussen de grote groengebieden verbindingszones lopen die onder meer bestaan uit bermen.

Engelendaal en Persant Snoepweg maken allebei onderdeel uit van die ecologische hoofdstructuur, maar verdienen volgens B en W een ander maaibeleid. In de langgerekte, brede bermen van de Engelendaal kan royaler worden gemaaid: tot tien meter van kruisingen en in een strook van een meter langs de rijbanen.

Bij de middenberm in de Persant Snoepweg zou het juist beter zijn om niet te kort te maaien. Doordat het groen hier de ’lange zichtlijnen’ doorbreken, heeft dat in hun ogen namelijk een ’gunstig effect op de snelheid’. 1 meter 10 zien ze hierbij als maximum, de ooghoogte van automobilisten. Overstekende kinderen, waar PvdA-raadslid Joyce van Rhijn aandacht voor vroeg, hebben daar minder aan.

Paul van der Kooij

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.