Oud-leerlingen trouwen in Leids Stedelijk Gymnasium: ’Op school is het allemaal begonnen, geweldig dat dit mocht’

Onder het toeziend oog van de de wijze Athene geven Thomas van Noort en Lisanne Labuschagne elkaar het jawoord in hun oude school.© Foto Taco van der Eb

Tim Korenhoff
Leiden

Twee oud-leerlingen keerden zaterdag om een bijzondere reden terug op het Stedelijk Gymnasium aan de Leidse Fruinlaan: ze trouwden er. Thomas van Noort en Lisanne Labuschagne gaven elkaar het jawoord onder het standbeeld van Athena, midden in de statige hal.

Negenentwintig jaar oud zijn ze beiden, in 2008 kregen ze ’iets’. „We waren op Romereis met de vijfde klas”, zegt Thomas. „Toen sloeg de vonk over.” „Hoe dat ging? Nou, je bent op vakantie met een groep en in de avonden heb je dan je feestjes. We mochten er een biertje bij drinken en dan werd het gezellig.” Allebei giechelen ze.

De relatie ging uit, weer aan, en dat nog een paar keer. Hun schoolvrienden begrepen sowieso al niets van de relatie. Lisanne: „ We hadden onze eigen vriendengroepen. Mijn vrienden moesten echt aan Thomas wennen. Ze vonden hem wel aardig, maar ook een beetje irritant, een pestventje. Hij zette anderen en zichzelf graag voor gek, Thomas was altijd wel aanwezig.”

„Maar ik ben goed opgedroogd”, zegt hij. En over Lisanne: „Ze was best stil op school. Heel braaf ook, ze volgde twintig vakken of zo en haalde voor alles een tien. Maar ook zij is goed opgedroogd hoor.”

Livestream

Twee jaar na de eerste kus ging Thomas econometrie studeren in Rotterdam en trok Lisanne naar het University College in Utrecht. Ze zagen elkaar doordeweeks en in het weekeinde. De relatie hield stand en eenmaal afgestudeerd keerden ze terug naar Leiden om te gaan samenwonen.

Toen ze wilden trouwen, dachten ze onmiddellijk aan hun oude school. „We wilden geen standaard trouwlocatie”, zegt Lisanne. „En op school is het allemaal begonnen. Geweldig dat dit mocht.”

Volgens Edwin van der Hout, hoofd facilitaire zaken van het Stedelijk Gymnasium, is dit een eenmalige geste. „We zijn een school en geen trouwlocatie. We hebben voor één keer een uitzondering gemaakt omdat Thomas en Lisanne elkaar hier hebben leren kennen.” Ook bijzonder is de ambtenaar van de burgerlijke stand: Justo, een goede vriend van het bruidspaar. Van de gemeente Leiden mocht hij het huwelijk voltrekken.

Onder de 150 gasten zijn zo’n twintig oud-klasgenoten, die hun ogen uitkijken in het klassieke gebouw met de prachtige nieuwe aanbouw. De gasten zitten vanwege corona ook deels in de aula: ze zien de ceremonie via een livestream. Buiten mengen ze zich als het feest begint, in het amfitheater van de school. Ook daaraan hebben Thomas en Lisanne hun eigen herinneringen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.