Monique vecht als een leeuwin voor haar Willem | Over liefde

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Monique vecht als een leeuwin voor haar Willem.

Monique is al sinds haar 13e met Willem. Een mooi leven samen, liefde te over, vier kinderen, tien kleinkinderen plus een bonusexemplaar. Maar inmiddels is alles anders.

„Willem heeft frontotemporale dementie. Eigenlijk al een jaar of tien, maar de diagnose kwam pas in juni vorig jaar. Het was altijd een lieve man. Hij deed alles voor me. Als ik hem zou vragen op zijn kop te gaan staan, dan zou hij het doen. Ook met de kleinkinderen was hij leuk. Hij lag het liefst de hele dag met ze te rollebollen. We werkten voor hetzelfde bedrijf, allebei in ploegendienst, hij als ploegleider. Willem begon foutjes te maken en was moe. Misschien moest hij een dagje minder werken. Die ploegendiensten gaan je niet in de koude kleren zitten, zeker niet als je wat ouder wordt.

Op een gegeven moment kreeg hij vreselijke hoofdpijn. Dat had hij nooit. ’Als er niks in zit, kan het ook geen pijn doen’, zei hij altijd. We kwamen bij de huisarts terecht en gingen naar huis met de diagnose burn-out. Ik heb me steeds afgevraagd of dat wel klopte. Willem was in de loop der jaren veranderd. Het strookte gewoon niet met mijn idee van een burn-out. Hij praatte altijd honderduit. Dat werd steeds minder. Hij had ook nergens meer zin in. Als ik naar mijn werk ging, zat hij op de bank en als ik terugkwam zat hij er nog.

Zijn humor veranderde en hij zei soms heel ongepaste dingen. Ik wilde het liefst niet eens meer met hem op visite. Onze relatie veranderde. De man die hij altijd was geweest, verdween, net als de vader en de opa. De liefde verbrokkelde en ik nam steeds meer afstand van hem. Ik heb zelfs overwogen bij hem weg te gaan. Een half jaar na de diagnose burn-out zaten we opnieuw bij de huisarts. Hij vertelde dat deze klachten overlap vertonen met dementie. Of we over een half jaar nog eens terug konden komen. ’Dat redden we niet’, zei ik. Ik hield het niet vol. Willem werd dwangmatig. Hij moest bijvoorbeeld heel veel lopen en fietsen. Soms stond hij midden in de nacht in zijn kleren om eropuit te gaan. Ik kreeg op een gegeven moment een andere baan. Het was fijn om overdag even ergens anders te kunnen zijn, maar hij kwam op de fiets wel twintig keer op een dag voorbij. En thuis achtervolgde hij me bij alles wat ik deed, tot aan de wc aan toe.

Toen de diagnose FTD kwam, stortte alles in. Ik heb me zo schuldig gevoeld dat ik zo hard voor hem was geweest. Hij kon er niks aan doen. Inmiddels is hij opgenomen. Waar ik hoopte op een soort rust, twijfel ik nu of ik er goed aan heb gedaan. Zijn drang om te lopen, is alleen maar groter geworden. Het lukt hem steeds weer om te ontsnappen. Hij klimt over het hek, dat volgens de Wet zorg en dwang niet hoger mag. Hij krijgt deuren open en heeft zijn gps-tracker weggegooid. Mensen met FTD zijn in sommige dingen heel scherp. Het is die sterke aandrang. Hij móet gewoon over dat hek. Maar ja, daarna kan hij eigenlijk niks anders verzinnen dan naar ons huis te gaan. Hij gaat over het spoor, over de weg en ziet niks of niemand. Dat gaat een keer mis.

De zorg wil wel, maar er zijn altijd handen en ogen tekort. Soms hebben ze niet eens door dat hij weg is. Maar je moet hem bezighouden. Een doel geven, zodat hij niet steeds over dat hek wil. Iemand voor de tv zetten en hopen dat hij niet wegloopt is toch geen waardig einde? Het management doet niet wat nodig is en inmiddels heb ik me er volledig in vastgebeten. Dit moet anders. En Willem is niet de enige of de laatste met FTD. Als ik het voor hem niet voor elkaar kan krijgen, dan in ieder geval voor anderen.

Het bijzondere is, de liefde is terug. Zoveel afstand als ik genomen had, zo hard vecht ik nu voor goede zorg. Ik ben een leeuwin. We hebben het altijd goed gehad. Als ik terugkijk naar de man die hij was, dan weet ik zeker dat hij hetzelfde voor mij had gedaan.”

Wil jij (anoniem) jouw verhaal Over Liefde delen? Mail naar yanaika@mediahuis.nl Lees hier meer over liefde.

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.