Discotheken en clubs vanaf 25 september tot middernacht open

© ANP

ANP
DEN HAAG

Ook discotheken en dansclubs mogen vanaf 25 september weer open, maar dan tot middernacht.

Haagse bronnen bevestigen een bericht daarover van de NOS. Voor de discotheken en nachtclubs gelden dezelfde regels als voor de hele horeca, dus bezoekers hebben een coronatoegangsbewijs nodig.

Verder maakt het kabinet dinsdagavond bij de coronapersconferentie bekend dat op scholen geen mondkapjes meer gedragen hoeven te worden. In het openbaar vervoer en in taxi's blijven ze nog wel verplicht.

Maandag werd al bekend dat evenementen binnen zonder vaste zitplaatsen, zoals popconcerten, vanaf 25 september zijn toegestaan. Voorwaarde is wel dat hooguit 75 procent van de zaalcapaciteit wordt gebruikt en dat bezoekers een bewijs kunnen laten zien waaruit blijkt dat ze gevaccineerd zijn, onlangs negatief getest of hersteld van Covid-19.

Over de coronapas heeft het kabinet nog geen einddatum afgesproken, een nieuw weegmoment is waarschijnlijk over een maand.

Lees ook: Niet meer hele klas naar huis als leerling corona heeft

Horecabranche: opening clubs tot middernacht verandert niets

Nachtclubs en discotheken blijven eigenlijk gewoon gesloten, zegt Koninklijke Horeca Nederland (KHN) over uitgelekte kabinetsplannen om de nachthoreca tot middernacht weer te openen. Algemeen directeur Dirk Beljaarts spreekt ook van "een draai van het kabinet vanwege het kort geding dat ze dachten te gaan verliezen".

Die rechtszaak was eerder op de dinsdag. Daarin eiste KHN van de Staat dat nachtclubs en discotheken weer open mogen zonder sluitingstijd. De rechter doet daar vrijdag uitspraak over. Het nieuws over de beperkte heropening van clubs maakt die zaak volgens Beljaarts niet overbodig, omdat dansgelegenheden belemmerd blijven door de sluiting om middernacht.

De nieuwe mogelijkheden voor discotheken zijn volgens de branchevereniging geen verruiming voor de zwaar getroffen ondernemers. "Dit is eigenlijk net zo erg als de complete sluiting", zegt Beljaarts. "Wat ga je tussen 22.00 uur en 00.00 uur doen? Want eerder begint het nachtleven niet. Er gaan geen ontbijtjes geserveerd worden.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.