Petitie moet vraag om echt wat te doen aan broeikasgassen door gemeenten kracht bij zetten

Michiel van den Hoven, Bart de Jong en Paul Zwetsloot willen dat de HLT-gemeente echt wat doen minder broeikasgas.© foto pr

Sjaak Smakman
Teylingen

,,Ik ben bijna tachtig, mijn tijd zal het wel duren. Uiteindelijk doen we dit voor degenen die na ons komen’’, zegt Sassenheimer Bart de Jong over de petitie die hij met Hillegommer Michiel van den Hoven en Lisser Paul Zwetsloot is begonnen om de HLT-gemeenten zover te krijgen dat ze zich aansluiten bij de CO2-prestatieladder.

Sinds maandag kunnen inwoners van de drie gemeenten op hltnaarminderco2.petities.nl een petitie ondertekenen, om aan te geven dat ook zij willen dat hun gemeente serieus werk maakt van het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen.

Daarvoor is landelijk de zogeheten CO2-prestatieladder ontwikkeld, waarbij gemeenten als het ware met de billen bloot moeten om te laten zien wat ze daar, behalve mooie woorden, daadwerkelijk aan doen en wat de resultaten zijn. Overheden hebben immers een belangrijke voorbeeldfunctie bij de zogeheten energietransitie.

De drie boekten eerder al een succesje met hun burgerinitiatief om de CO2-prestatieladder op de politieke agenda te krijgen. Omdat Hillegom, Lisse en Teylingen een gezamenlijk ambtelijk apparaat hebben, moeten ze zich ook alle drie aansluiten bij de prestatieladder. Anders heeft het weinig zin, zegt De Jong.

Daarvoor moesten in alle drie de gemeente minimaal vijftig mensen het initiatief ondertekenen en dat is ruimschoots gelukt. Dat betekent dat eind deze maand en begin volgende maand in de drie gemeenten de prestatieladder op de agenda van de raadscommissies staat.

Om wat extra druk te zetten op het besluit zijn De Jong, Van Hoven en Zwetsloot nu een petitie begonnen. Hoe meer inwoners die ondertekenen, des te groter de kans op een positief besluit.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten omarmde de uit het bedrijfsleven afkomstige prestatieladder al eerder en stimuleert gemeenten er ook aan mee te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de energiebesparing dan twee keer zo snel gaat.

Er zijn overigens wel verschillen tussen de drie gemeenten. Teylingen loopt voorop met het streven om als gemeentelijke organisatie in 2030 volledig duurzaam te zijn, Hillegom wil in 2030 energieneutraal zijn, terwijl Lisse dat pas in 2050 wil zijn.

De Jong, Van Hoven en Zwetsloot zullen bij de vergaderingen ook zelf aanwezig zijn om hun initiatief toe te lichten. In Teylingen zullen ook een paar leerlingen van het Rijnlands Lyceum de gemeenteraadsleden toespreken. Daar is al contact over gelegd met een leerkracht.

De Jong: ,,Wij gaan ze niet vertellen wat ze moeten zeggen. We zijn daar ook heel benieuwd naar.’’ Of dat ook in Lisse en Hillegom gaat lukken - in dat geval door leerlingen van het Fioretticollege - is nog onzeker.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.