Verlicht stadswapen siert grond Morspoort

De Morspoort na zonsondergang.

De Morspoort na zonsondergang.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Wie in de avonduren onder de Leidse Morspoort doorloopt, treft aan zijn of haar voeten een lichtprojectie van twee gekruiste sleutels.

De lumineuze versiering is bedacht bij de gemeente die desgevraagd meldt dat de afbeelding is gebaseerd op een van de oudste beelden van het Leidse stadswapen.

De verlichting bij de poort was toe aan vervanging. Oorspronkelijk lagen er ingegraven spotjes op de grond en een zogeheten hellux-bol die van boven naar beneden scheen. ’Dat laatste was functioneel’, meldt de gemeente. ’Maar met deze verlichting bleef een groot deel van de binnenkant van deze mooie poort buiten beschouwing. Geruime tijd geleden was al bepaald dat de hellux-bol uit het stadsbeeld moest verdwijnen.’

Dat bood de gemeente de gelegenheid om een alternatief te bedenken, net als in de Zijlpoort aan de andere kant van de stad. Uiteindelijk is gekozen voor de sleutels via led-verlichting, onderdeel van een operatie die in totaal 16.000 euro kostte. De gemeente meldt dat de eerste reacties zeer positief zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.