Alphen damt ’gigantische’ kosten huishoudelijke hulp in met inkomensafhankelijke bijdragen

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De gemeentelijke kosten voor huishoudelijke hulp rijzen de pan uit. Alphen aan den Rijn wil de uitgaven indammen met inkomensafhankelijke bijdragen.

,,De kosten lopen zeer fors uit de hand’’, zegt wethouder Han de Jager (zorg/CDA). ,,Er is een enorme toevloed aan aanvragen. De huishoudelijke hulp kost ons gigantisch veel.’’

Sinds de invoering van een abonnementstarief van negentien euro per maand, in 2019, betaalt elke oudere of gehandicapte Alphenaar hetzelfde voor huishoudelijke hulp. De Jager: ,,Ook als je twee of drie keer modaal verdient, betaal je negentien euro per maand.’’

Om de kosten terug te dringen, wil Alphen een grens trekken bij modale inkomens, van 36.500 euro bruto per jaar. Wie daar boven zit, betaalt meer dan negentien euro per maand voor huishoudelijke hulp.

De uitgaven aan huishoudelijke hulp zijn de afgelopen drie jaar miljoenen euro’s gestegen. In 2018 gaf Alphen 4,2 miljoen euro uit aan schoonmaakwerk. In 2020 stegen de uitgaven naar 5,9 miljoen euro. Dit jaar verwacht de gemeente zo’n 7,3 miljoen euro kwijt te zijn. Het aantal nieuwe toekenningen lag in 2019 iets boven de duizend; in 2020 kwamen er ruim 1600 nieuwe klanten bij. In totaal krijgen nu ruim 1800 Alphenaren door de gemeente betaalde schoonmaakhulp.

Uit in mei gepubliceerde, landelijke cijfers (gemeentelijke monitor sociaal domein) blijkt dat de stijging van aanvragen van huishoudens met een jaarinkomen boven de 50.000 euro doorzet. Het gebruik van huishoudelijke hulp in deze groep steeg het tweede half jaar van 2020 met ruim twaalf procent, ten opzichte van het eerste half jaar van 2020.

Het kabinet heeft het gelijke abonnementstarief voor elke burger vastgelegd in de wet maatschappelijke ondersteuning. Een compensatie voor extra kosten bij gemeenten is niet verstrekt. Vóór 2019 was er wel een systeem met inkomensafhankelijke bijdragen.

De gemeenteraad moet zich nog uitspreken over de voorgestelde inkomensafhankelijke bijdragen voor huishoudelijke hulp.

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.