Alphense politie heeft schoon genoeg van bellende en appende scholieren op de fiets: ’Ook voor je moeder geen uitzondering’

Appjes checken op de fiets? Niet doen, zegt de politie.

Appjes checken op de fiets? Niet doen, zegt de politie.© Archieffoto ANP / Lex van Lieshout

Tim Engelbart
Alphen aan den Rijn

Schoolgaande tieners uit Alphen aan den Rijn moeten stoppen om tijdens fietstochten hun mobiele telefoon ter hand te nemen. Dat zegt de Alphense politie, nadat ze hebben gemerkt dat sinds de heropening van de scholen de ’irritatie’ omtrent bellende fietsers flink is toegenomen.

Bellen, appen of muziek wisselen op de fiets is niet alleen gevaarlijk, aldus de politie, maar ook verboden. De wetshandhavers krijgen een veelvoud aan excuses te horen, maar zijn er niet gevoelig voor. Scholieren die een bericht wil sturen dat ze vijf minuten later zijn, vinden geen begrip bij de politie: „Als je een ongeluk krijgt ben je nog veel later.” Ook telefoneren met het thuisfront wordt niet gewaardeerd: „Moeder aan de lijn? Dit is geen uitzondering in de wetgeving.” Muziekluisteraars die een ander nummer opzetten worden eveneens niet vrijgepleit van het gebod tot handsfree bediening: „Kies vantevoren je playlist.”

Verleiding

Denk dus na voor vertrek, geeft de politie Alphense scholieren mee, en geeft nog wat tips. „Zorg ervoor dat als je van huis vertrekt je je telefoon op stil zet zodat je niet in de verleiding komt. En als je dan echt een belangrijk berichtje of telefoontje krijgt, zet je fiets dan even aan de kant. Als het echt zo belangrijk is kan je hier wel even de tijd voor nemen, toch?”

Een mobiele telefoon vasthouden tijdens het rijden is al sinds juli 2019 strafbaar, laat de politie weten, en dat blijft ook zo. Boetes kunnen oplopen tot 100 euro voor fietsers, tot 250 euro voor automobilisten. De politie: „Dus, houd met je telefoon ook je centen in je zak!”

Meer nieuws uit Alphen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.