Utrechter krijgt 200 uur werkstraf voor seks met minderjarige in Wassenaars hotel

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag

Een man (53) uit Utrecht vermaakte zich op 22 november tegen betaling kostelijk met twee jonge meiden in het Van der Valk hotel in Wassenaar. Maar hij is nu tot een werkstraf van 200 uur veroordeeld omdat een van die meiden minderjarig was: 15. Het openbaar ministerie (OM) had twee jaar geëist.

De man had uitgebreid seks met het meisje, zo acht de rechtbank bewezen. Raymond B. kreeg 200 uur werkstraf opgelegd, een half jaar voorwaardelijke celstraf en een pakket verplichte behandelingen en begeleidingen.

De straf viel veel lager uit dan de eis (twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk) omdat de rechtbank rekening hield met een aantal omstandigheden. Het ene meisje was werkelijk 18 en het 15-jarige kind deed zich via de datingsapp Kick valselijk voor als 18. De verdachte maakte een afspraak, maar zei er telkens bij dat hij geen seks met minderjarigen wilde. Dat laatste spreekt volgens de rechtbank vóór hem. Ook wilden de meiden zelf seks in ruil voor geld, 800 euro betaalde hij.

Maar eenmaal in het hotel vroeg de man niet naar een identiteitsbewijs aan de jonge meiden om hun leeftijd te controleren en dat rekent de rechtbank hem aan. De ontkenning van de man, als zou hij alleen maar ’kennis hebben gemaakt’ met de meiden, en geen seks hebben gehad, vindt de rechtbank verder ’niet geloofwaardig’.

Ondergeschikt

Alleen de (betaalde) seks met de 15-jarige is strafbaar, dat mag alleen met iemand van minstens 18. Dat is ter bescherming van minderjarigen ’ook tegen verleidingen die van henzelf kunnen uitgaan’, aldus de rechtbank. De rechtbank gaat er in deze zaak vanuit dat de verdachte werkelijk niet wist dat het meisje minderjarig was. „ Maar de verdachte, die zelf 53 jaar oud is, heeft onvoldoende gedaan om zich te vergewissen van de leeftijd van het meisje. Hij heeft haar fysieke en psychische welzijn ondergeschikt gemaakt aan zijn eigen seksuele behoeften.”

Andere omstandigheden waar de rechtbank in de strafmaat rekening mee hield zijn onder meer het blanco strafblad van de verdachte tot nog toe, en zijn positieve medewerking aan al na zijn voorlopige vrijlating ingezette behandelingen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.