Lyda Wind (80) hield zich tijdens de pandemie voor het eerst bezig met politiek: ’Wat zou ik Sigrid Kaag graag willen spreken’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Lyda Wind (80): „Als mensen met mij praten, zeggen ze vaak: ’jij praat totaal niet als iemand van tachtig’, en zo ben ik ook niet in mijn denken. Tijdens de pandemie heb ik de tijd gekregen om nog veel meer na te denken dan ik altijd al deed. Ik interesseer me totaal niet in politiek, dat heb ik ook nooit gedaan, maar dit jaar wel. Ik besloot voor het eerst in mijn leven op D66 te stemmen en heel bewust op Sigrid Kaag. Wat zou ik haar graag eens willen spreken. Als ze geen tijd heeft om mij te ontmoeten, dan maar over de telefoon.”

„Ik woon al mijn hele leven in Alphen, ik ben er echt mee verknocht geraakt. Ik heb hier al heel veel meegemaakt, ik ben namelijk van voor de oorlog. Ik weet nog hoe het was toen ik een kind was. Ik ben van 1941, dus de laatste oorlogsjaren heb ik wel bewust meegemaakt. De oorlog was een heftige periode uit mijn leven. Ik sta echt stil bij de jaarlijkse herdenking op 4 mei. Het raakt me nog steeds.

Ik vind de maatschappij niet altijd meer fijn om in te leven, ik voel me er soms niet meer in thuis. Ik vind mensen vaak ontzettend egoïstisch. Het gaat alleen maar om meer, meer, meer; hebben, hebben, hebben; groter, groter, groter. Terwijl er zoveel andere dingen zijn om blij van te worden. Het allerbelangrijkst vind ik dat ik gezond genoeg ben om een ander ook blij te maken, om contact te leggen met de mensen die ik ken.

Toen we in oktober in de tweede lockdown terechtkwamen, dacht ik: ’wat kan ik nou doen als bijna tachtigjarige?’. Omdat er zoveel bedrijven waren die het vreselijk moeilijk hadden, ben ik boeketten gaan uitdelen. Dat heb ik meer dan vijftig keer gedaan. Ik werd daar zo blij van. Die vrijgevigheid heb ik van mijn ouders meegekregen. Ik kom uit een christelijk gezin, mijn moeder had het nooit over hel en verdoemenis maar over de liefde van Jezus Christus. Nu durf ik daar ook voor uit te komen. Ik ben iedere dag dankbaar dat ik er nog ben en iets kan geven.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.