Kermis zonder hekken, de Taptoe loopt de normale route en er zijn veel meer deelnemers aan de hutspotmaaltijd dan vorig jaar

Gertjan van Geen
Leiden

De inschrijving voor Haring en Wittebrood op 4 oktober en de Hutspotmaaltijd (2 oktober) heeft hogere aantallen opgeleverd dan vorig jaar. De hutspot werd niet ’uitverkocht’. Of dat te maken heeft met de overbelasting van de website van de 3 October Vereeniging, donderdagavond, is niet bekend.

Net als vorig jaar verliep de inschrijving online, waardoor de gezellige drukte bij De Waag uitbleef. Door de overweldigende belangstelling raakten donderdag de servers van de website 3october.nl aan het einde van de middag overbelast.

Mensen moesten lang wachten voor ze hun toegangsbewijs met QR-code konden bemachtigen. Ook op de app was het nauwelijks mogelijk om hutspot en haring en wittebrood te reserveren. De organisatie besloot daarop de inschrijftermijn te verlengen van 21.00 naar 23.00 uur. Later werd dat verder bijgesteld naar vrijdagmiddag 12.00 uur.

Maximum

De gratis hutspotmaaltijd (alleen voor leden) leverde 2799 deelnemers op. 173 daarvan wensten de veganistische variant, die dit jaar voor het eerst aangeboden wordt. Er gold een maximum van 4500 porties peen en ui. De hutspotmaaltijd wordt dit jaar op het Garenmarktplein geserveerd en niet op de Hooglandse Kerkgracht.

De Vereeniging kreeg 3525 aanmeldingen voor de uitreiking van Haring en Wittebrood. Ieder lid mag op de ochtend van 3 oktober twee schoongemaakte haringen en een Geusje ophalen bij De Waag.

De aantallen liggen lager dan voor de coronacrisis. In een normaal jaar komen rond de 6000 Leidenaars haring en wittebrood halen en schuiven er op 2 oktober ’s avonds zo’n 3500 aan de hutspotdis aan.

Het is wel meer dan vorig jaar, toen 2309 mensen naar De Waag kwamen voor het geuzenmaaltje en 1673 Leidenaars de hutspot mee naar huis namen.

Taptoe

De 3 October Vereeniging maakte vrijdag bekend dat de taptoe de ouderwetse route krijgt en dat de kermis niet wordt afgezet met hekken. Dit is allemaal het gevolg van de versoepelingen die het kabinet deze week aankondigde.

De Taptoe op 2 oktober zou in eerste instantie een aangepaste route volgen, maar het Lint van Licht start ouderwets op de Kaasmarkt om via Haarlemmerstraat, Breestraat en Van der Werfpark via de Doezastraat en Jan van Houtkade door de stad te trekken. Deelnemers van 13 jaar en ouder hebben voor het verzamelpunt op de Kaasmarkt wel een coronatoegangsbewijs nodig.

Dat de Taptoe wél doorgaat en de Grote Optocht op maandag niet, heeft met geld te maken. De organisatie van de Optocht is voor de Vereeniging vele malen duurder en dat financiële risico kan ze niet lopen.

Kermis

De kermis gaat op 2 oktober om 13.30 uur open. De eerder aangekondigde beperkende maatregelen, zoals hekken om het terrein, zijn ingetrokken. Het Lunapark staat op het Stationsplein, de Stationsweg, de Lammermarkt, de Nieuwe Beestenmarkt, de Beestenmarkt en de Langegracht en is te bezoeken zonder coronatoegangscontrole. Ook de ’nostalgische kermis’ op het Pieterskerkplein is vrij toegankelijk.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.