Al in 1888 was er moderne deo tegen stinkende oksels | Eureka

© Getty Images

Tessa de Wekker

Stinkende oksels, dat wil je niet en nog minder de mensen in je omgeving. Daarom heeft bijna iedereen wel een roller of spuitbus deodorant in de badkamer, hand- en sporttas.

De eerste moderne deodorant werd in 1888 gemaakt in Philadelphia onder de merknaam MUM. Ook in Nederland is het merk nog steeds te koop, al is het hier niet zo populair als in de VS en Groot-Brittannië.

MUM was oorspronkelijk een crème met daarin zinkoxide, dat met de vingers onder de oksels werd aangebracht. Andere merken volgden al snel.

Deodorant verhindert het zweten niet, maar gaat wel het ontstaan van een vieze geur tegen. De bekende zweetgeur ontstaat doordat bacteriën, vet en andere stoffen uit de huid zweet en talg omzetten in stinkende zuren. Zinkverbindingen maken de huid zuur en daardoor remmen ze de groei van bacteriën. Hierdoor wordt er minder transpiratievocht omgezet in stank. Soms zit er alcohol in deodorant. Dat doodt bacteriën. Zinkoxide gaat een verbinding aan met de vetzuren die door het lichaam worden uitgescheiden. Hierdoor wordt een vieze geur voorkomen.

Het woord deodorant komt uit het Latijn en betekent letterlijk ontgeurder. Ook de oude Romeinen hadden al een soort deodorant. Zij gebruikten een mengsel van houtskool en geitenvet. Houtskool kan vloeistof absorberen. Ook in het oude Egypte hadden ze iets gevonden tegen een nare zweetgeur. Zij gebruikten aluin vermengd met water.

Meer nieuws uit Achtergrond

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.