Coronapas of testbewijs is niet nodig voor deelnemers en toeschouwers. Geen beperkingen meer voor Leiden Marathon

Hein ten Berge
Leiden

Niets staat de 30ste editie van de Leiden marathon op 10 oktober meer in de weg. De hulpdiensten en lokale overheden zagen eerder al geen belemmering en na het verdwijnen van de anderhalvemetermaatregel kreeg de organisatie deze week te horen dat ook een coronapas of herstelbewijs niet nodig is. Dat geldt zowel voor deelnemers als toeschouwers.

Daarmee is de Leiden Marathon het eerste grote hardloopevenement dat sinds de coronacrisis definitief doorgaat. De marathon van Eindhoven staat in hetzelfde weekeinde gepland maar daar is de organisatie nog in overleg met de gemeenten en de veiligheidsdiensten.

Datzelfde geldt voor de marathon van Amsterdam, tevens het NK, die op 17 oktober op de kalender staat. De marathon van Rotterdam gaat dit jaar zo goed als zeker door. Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft al weten een vergunning te willen geven voor het hardloopevenement in het weekeiend van 23 en 24 oktober.

Burgemeester van Leiden Henri Lenferink, tevens hoofd van de Veiligheidsregio Hollands Midden, beschouwt de Leiden Marathon als sportbeoefening die zonder beperkingen kan plaatsvinden. De organisatie hoeft de deelnemers en toeschouwers daarom niet te controleren of zij zijn gevaccineerd of getest.

Drie eerdere edities van de Leiden Marathon konden geen doorgang vinden. Er is een limiet van tienduizend lopers, omdat al in een vroeger stadium dit aantal medailles is besteld. Er kan op vijf verschillende afstanden worden ingeschreven.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.