Katwijk vol vragen na onrustige uitgaansnacht: moeten de kroegen wel in één klap uit en hoe zit het met 18-minners?

© Flashlight Fotografie

Paul van der Kooij
Katwijk

Waarom toch? Het is een vraag die Katwijk aan Zee bezighoudt na een nacht waarin het, na het sluiten van de horeca, tot een confrontatie kwam tussen politie en vooral jeugd. Agenten werden daarbij bekogeld met eieren, bierblikjes en -flesjes en een paal.

Volgens een woordvoerder van de politie is het redelijk simpel: omdat er geen gehoor werd gegeven aan vriendelijke verzoeken om naar huis te gaan en afstand te houden, werd er uiteindelijk wat meer dwingend opgetreden in het uitgaanscentrum. Zeker toen kruisingen door jeugdigen werden geblokkeerd en agenten van alles naar hun hoofd geslingerd kregen.

Maar in het dorp klinken ook andere geluiden. Bijvoorbeeld dat de politie niet alleen snel de sirenes aanzette, maar hier en daar ook hard optrad. Zo werd al snel een filmpje gedeeld waarop te zien is hoe iemand neergeslagen wordt met een wapenstok. „Terwijl hij al append wegliep”, kijkt de 16-jarige Senna uit Katwijk verontwaardigd terug.

Anderen gooien het juist op de aanwezigheid van dergelijke 18-minners. Die zouden van alles doen om zich te bewijzen tegenover de 18-plussers die rond middernacht de kroegen uit komen. De komst van de politie zou daarbij extra kansen bieden. Om extra stoer te doen, bijvoorbeeld. Of om weerstand te bieden. Of om spanning op te zoeken: „Als minderjarige gedraag je je ook minder verantwoordelijk.”

Minderjarige

Inderdaad zit er een minderjarige bij de zes mensen die zijn aangehouden en na verhoor weer vrijgelaten. En Peter Koot, teamchef van de Katwijkse politie, sluit niet uit dat er meer aanhoudingen zullen volgen. Hij denkt daarbij aan de persoon die ’van korte afstand en met veel snelheid een blik bier in het gezicht van een agent gooide’.

(Tekst gaat door onder de foto)

In de nacht van zaterdag op zondag kwam het ook tot aanhoudingen in Katwijk aan Zee.© Flashlight fotografie

Plichtsgetrouw als hij is, heeft de agent die nacht doorgewerkt. Maar volgens Koot heeft hij flink last van deze ’enorm laffe daad’: „Het blik is hard aangekomen, maar de kans is groot dat daar beelden van zijn. Zo is in de omgeving waar het gebeurd is, de doorgaande Tramstraat, een camerasysteem van de gemeente actief. Al zou het het mooiste zijn wanneer de dader zich zelf meldt.”

Wat volgens hem meespeelde was dat het ’mooi, zacht weer’ was. „Daardoor was het goed toeven op straat.” Maar volgens bewoners van het uitgaanscentrum lijkt het een wekelijks ritueel te worden waarbij, met soms grote boxen, wordt gewacht tot de kroegen in één klap uitgaan: „Agenten kunnen dat minder makkelijk bijbenen dan in de tijd dat gasten, verspreid over de nacht, naar buiten kwamen. Zo stonden ze laatst met één auto tegen zeventig man en zijn ze maar weggereden.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Senna en Esmee bij een van de plekken waar het in de nacht van zaterdag op zondag onrustig was in Katwijk aan Zee: ,,Meestal gaat het er rond middernacht juist heel gemoedelijk aan toe.’’© Foto Mediahuis

Esmee en haar vriendin Senna, eveneens 16, hopen op iets anders: de terugkeer van evenementen. Want daar kwam je vroeger je vrienden en kennissen tegen, ook als ze wat ouder zijn. Nu zien ze die ’ouderen’, zo constateren de twee, vooral rond middernacht bij het sluiten van de kroegen. „En dan spreek je daar af bij wie je nog even verder gaat; waar ouders weg zijn of ouders het niet erg vinden dat je er nog even gaat zitten. Meestal gaat dat er allemaal heel gemoedelijk aan toe.”

Via een woordvoerder laat burgemeester Cornelis Visser van Katwijk weten dat hij maandag, na overleg, met een reactie komt op het gebeuren en de vraag ’wat nu?”

Volgens een horecamedewerker dreigt het vanaf de 25ste september nog erger te worden: „Dan kunnen ook 18-plussers die geen qr-code hebben niet meer naar binnen.”

Lees ook: Honderd tot tweehonderd jongeren stoken onrust na sluiten horecagelegenheden in Katwijk; zes aanhoudingen [video]

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.