Leidse en Australische zorgaanbieders werken samen aan verbetering dementiezorg: ’Stronger Together’

In Australië wonen veel ouderen die in de jaren ’50 en ’60 zijn geëmigreerd. Mede door dementie spreekt een deel weer Nederlands. Ook voor hen kunnen de medewerkers van Topaz waarschijnlijk van betekenis zijn.

In Australië wonen veel ouderen die in de jaren ’50 en ’60 zijn geëmigreerd. Mede door dementie spreekt een deel weer Nederlands. Ook voor hen kunnen de medewerkers van Topaz waarschijnlijk van betekenis zijn.© Archieffoto Hielco Kuipers

Marieta Kroft
Leiden

De Leidse zorgaanbieder Topaz en de Australische ’collega’ HammondCare slaan de handen ineen om de dementiezorg te verbeteren. Ze doen dat onder de naam Stronger Together.

Beiden willen kennis delen op het gebied van dementie, zoals complexe problematiek en gedragsverandering en kleinschalige inrichting van locaties, melden ze in een persbericht. HammondCare wil bovendien leren over de zorg en behandeling voor mensen met de ziekte van Huntington. Topaz heeft een Huntington expertisecentrum in verpleeghuis Overduin in Katwijk.

Ook werken de twee samen aan wetenschappelijk onderzoek en vinden uitwisselingsstages plaats.

Bestuurder Lia de Jongh van Topaz geeft aan dat haar organisatie graag wil leren van de expertise van HammondCare op het gebied van dementievriendelijke inrichting en de zorg voor mensen met dementie thuis. ,,De samenwerking is een mooie aanvulling op de kennis en expertise die we met zorgpartners binnen Nederland delen.’’ Topaz doet dat samen met collega ActiVite.

De samenwerking werpt nu al zijn vruchten af: HammondCare, ’een van de meest innovatieve zorgverleners in de gezondheidszorg en ouderenzorg in Australië’ ontwikkelde in 1997 al een vijfdaagse minivakantie voor stellen waarin ze leren omgaan met beginnende dementie. Topaz en ActiVite zijn er via hun gezamenlijke expertisecentrum deze week ook mee begonnen.

Geëmigreerd

Een mooie bijkomstigheid van de samenwerking is dat er in Australië veel Nederlanders wonen die in de jaren ’50 en ’60 zijn geëmigreerd. Mede door de invloed van demente spreekt een deel van deze ouderen weer voornamelijk Nederlands. ,,Ook voor hen kunnen de professionals van Topaz naar alle waarschijnlijkheid van betekenis zijn’’, aldus de beide samenwerkingspartners.

De samenwerking krijgt dinsdag tijdens de Wereld Alzheimer Dag een officieel tintje met een gesprek via internet tussen De Jongh, professor en Leidse hoogleraar Institutionele Zorg en Ouderenzorg Wilco Achterberg, Colm Cunningham (universitair hoofddocent en directeur van het Dementia Centre van HammondCare) en professor Susan Kurrie (Universiteit van Sydney). Iedereen kan het online gesprek beluisteren via www.topaz.nl/expertisecentrumdementie

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.