Boven de drooggevallen Veense schutsluis heersen blijdschap en verbazing

Veel water bevat de leeggepompte sluis van Roelofarendsveen niet meer, maar nog wel wat visjes.

Veel water bevat de leeggepompte sluis van Roelofarendsveen niet meer, maar nog wel wat visjes.© Foto Hielco Kuipers

Paul van der Kooij
Roelofarendsveen

,,De sluis ligt droog’’. Als een lopend vuurtje ging het nieuws maandagmiddag door Roelofarendsveen, met aardig wat kijkers tot gevolg.

En het klopte: al tijdens de eerste dag van de reparatie, die maximaal een week zou moeten duren, is de bodem van de kolk te zien. Net als de vloerbalk die, zo begrijpen kijkers, voor de lekkage aan de kant van de polder heeft gezorgd. Terwijl de balk een sluitend geheel moet vormen met de open en dichtgaande deuren, werd hij iets verderop in de sloot gevonden.

Het is een gegeven dat links en rechts verbazing oproept. Want zo’n balk, zo is op de kant te zien, zit met heel wat bouten in de onderliggende betonnen drempel vast: ,,Kijk zelf maar.’’ Naast verbazing is er ook blijdschap op de kade. Zo kunnen botenbezitters niet wachten tot de sluis weer schut. Al tekent een enkeling wel aan dat de deuren, sinds die in 2016 werden vervangen, ’nooit echt lekker open en dicht zijn gegaan’.

Het was het laatste dat het Hoogheemraadschap van Rijnland, tot 2015 eigenaar, aan de Veense Sluis heeft gedaan. En toen ze het zaakje overdroeg aan de gemeente, meldde ze dat alles in optimale conditie verkeerde. Met de 20.000 euro die als bruidsschat werd meegegeven, zou de gemeente dan ook tot 2036 de onderhoudskosten kunnen dekken.

Aan de kant van de Braassem beschikt de sluis nog wel over de twee vloerbalken, aan de kant van de polder niet. En dat is lastig schutten.

Aan de kant van de Braassem beschikt de sluis nog wel over de twee vloerbalken, aan de kant van de polder niet. En dat is lastig schutten.© Foto Hielco Kuipers

Nu er anno 2021 zo’n 30.000 euro in een reparatie moet worden gestoken, brengt dat de D66-fractie tot vragen als: hoe kan het verschil worden verklaard tussen de raming van toen en de kostenpost van nu? En: zou de gemeente de kosten niet moeten verhalen op het hoogheemraadschap? Maar ook: indien er geen duidelijke aanleiding of schuldige gevonden kan worden voor de schade, kan dan worden vastgesteld dat de sluis niet in optimale conditie is opgeleverd of is hier bij de overdracht onderzoek naar gedaan? Verder hoort de fractie graag van B en W welke mogelijkheden er zijn om het overeengekomen bedrag voor onderhoudskosten te verhogen aangezien het al binnen zes jaar onvoldoende blijkt te zijn?

Volgens een gemeentewoordvoerder wordt de vloerbalk dinsdagmiddag hersteld: ,,Daarnaast worden alle werkende delen en sluisdeuren gereinigd door middel van hogedruk waterreiniging. Zo kan nog beter geïnspecteerd worden op verborgen gebreken; de sluiskolk staat nu toch droog.’’

Ondertussen houdt de aannemer ’de wanden van de sluis nauwlettend in de gaten op verplaatsing en verschuivingen tijdens de drooglegging’. De drooglegging mag dan handig zijn, de gemeente wil de periode zo kort mogelijk houden.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.