Petitie tegen mogelijke wegaanleg door Zaanse Rietveld met bijna 5000 handtekeningen: ’Asfalt is onwenselijk’

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De petitie tegen mogelijke wegaanleg door natuurgebied het Zaanse Rietveld nadert de 5.000 steunbetuigingen. ,,Het laatste stukje polder aan de zuidkant van Alphen dreigt te verdwijnen.’’

Op 30 september overhandigt een groep verontruste natuurliefhebbers, boeren en recreatiebedrijven de petitie aan de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn. De teller - nu zijn er zo’n 4800 steunbetuigingen, staat dan hopelijk iets boven de 5.000 handtekeningen.

De kritiek richt zich op plannen om Boskoop beter bereikbaar te maken. Die plannen zijn onderdeel van het regionale verkeersplan Beter Bereikbaar Gouwe (BBG) waar zowel de gemeente Alphen aan den Rijn als als de provincie Zuid-Holland aan hebben meegewerkt. Een van de oplossingen voor verkeersinfarcten in Boskoop en Hazerswoude-Dorp is de aanleg van een weg tussen Boskoop en de N11, dwars door het Zaanse Rietveld heen.

,,Asfalt in dit gebied is onwenselijk’’, zegt Jeanette Dijkshoorn, eigenaresse van camping Polderflora, in het bedreigde gebied. ,,Dit is het laatst stukje polder aan de zuidkant van Alphen met een rijke historie en een nieuw ijsvogelgebied. Dat heeft veel geld gekost, het zou zonde zijn als dat weer verdwijnt. Wij hopen van harte dat het Zaanse Rietveld blijft bestaan.’’ Het ijsvogelterrein is in 2014 aangelegd, op een twee hectare stuk land naast de camping, tussen de Rietveldsekade en het Ravelijnpad.

Op een van de BBG-tekeningen loopt een nieuwe weg dwars over het terrein van camping Polderflora. Dijkshoorn: ,,Niet alleen voor bedrijf is zo’n weg funest, maar ook voor de boeren in het gebied. Zo’n vijftig hectare landbouwgrond dreigt verloren te gaan.’’ Verder is natuurvereniging IVN nauw betrokken bij het protest tegen een mogelijk weg door het gebied.

Dreiging

De Alphense politiek voelt weinig voor een weg door het Zaanse Rietveld, maar de opstellers van de petitie zijn er niet gerust op. ,,Die dreiging is er toch echt wel, de weg staat ingetekend in de plannen’’, zegt Dijkshoorn.

Rietveldbewoner Rob Paul zegt dat de weg ook geen oplossing is voor het probleem in Boskoop. ,,Het probleem zit hem in de hefbrug over de Gouwe, die voor opstoppingen in oost-westrichting zorgt. Een oplossing daarvoor is een tweede oeververbinding, het liefst zo dicht mogelijk bij de hefbrug. Nieuwe wegen in noord-zuidrichtring lossen zo goed als niks op. Ze kosten heel veel geld en onze polder gaat erdoor naar de knoppen.’’

Dat wethouder Kees van Velzen (verkeer/CDA) al meerder keren heeft verklaard dat een weg daor het Rietveld geen kans maakt, stelt Paul niet gerust. ,,Absoluut niet. Voor mijn gevoel kan het nog alle kanten op gaan.’’

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.