Opnieuw lid ’Boerenburggroep’ vrijgesproken voor brandstichtingen bij Rederijkersplein in Noordwijk

Jan Jaap Broekhuijsen
Den Haag

Ook de 26-jarige Noordwijkerhouter A.A. is door de Haagse rechtbank vrijgesproken van het stichten van een aantal brandjes rond het Rederijkersplein in Noordwijk in mei-juni 2018). De rechtbank oordeelde maandag dat er niet genoeg bewijs is. Twee weken geleden tijdens de behandeling van de strafzaak was er acht maanden cel geëist. In het verleden gingen al diverse andere verdachten vrijuit.

In de bewuste periode zorgde de zogenaamde 'Boerenburggroep', hangjongeren genoemd naar de gelijknamige Noordwijkse wijk, voor overlast met brandjes en intimidatie.

Burgemeester Jan Rijpstra besloot toen een noodverordening af te kondigen: geen samenscholingen en mensen die niets in Boerenburg te zoeken hadden, werden weggestuurd. Van de hele Boerenburggroep werd uiteindelijk nooit iemand voor brandstichting veroordeeld. Diverse verdachten werden vrijgesproken, omdat het bewijs rammelde.

Maar A. was volgens het openbaar ministerie (OM) te zien op een filmpje van een brand vlakbij de plaatselijke pizzeria. De rechtbank vindt die beelden echter te onduidelijk door de slechte beeldkwaliteit. Ook zijn de gelaatstrekken niet of nauwelijks waarneembaar in de korte tijd dat de dader in beeld is.

Een medeverdachte die A. op de beelden zei te herkennen, deed dat pas nadat de verdachte over hém een belastende verklaring had afgelegd, dus de rechtbank laat die herkenning buiten het bewijs.

Wel kreeg A. nog 36 uur werkstraf voor het doen van een valse aangifte van joyriding, nadat zijn auto te water was geraakt.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.