Michel heeft een bewogen leven achter de rug: ’Ik heb alles gezien’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Michel geniet van zijn pensioen als vrijwilliger bij Kinderboerderij Bospark.

Michel geniet van zijn pensioen als vrijwilliger bij Kinderboerderij Bospark.© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Michel: „Ik heb een behoorlijk heftig leven achter de rug. Ik was vroeg wees en ging naar het kindertehuis in Scheveningen. In de zestiger jaren was een weeshuis heel wat anders dan tegenwoordig, het was een streng regime.”

„Ik heb zeven jaar in het weeshuis gezeten, samen met mijn broers. Je gaat gewoon naar school, maar hebt een heel apart leven. Het was niet gemakkelijk om daar te zitten, die periode heeft heel veel invloed gehad op mijn leven. Toen ik 17 was, besloot ik weg te lopen. Je wil daar niet zijn, je wil vrijheid, je wil de wereld leren kennen.

Ik was nooit opgevoed om op mezelf te gaan wonen en dat moest toen ineens. Dat ging natuurlijk niet goed. Ik leerde iemand kennen, een vriend. Achteraf bleek het een foute vriend te zijn. Hij vroeg mij om met hem naar Frankrijk te komen om druiven te plukken. Maar dat was in maart en dan zijn er nog helemaal geen druiven. Eigenlijk had ik dat moeten weten, want ik werkte in de horeca.

Toen we in Parijs aankwamen stelde hij voor om bij het Franse Vreemdelingenlegioen te gaan. Ik vroeg hem wat dat precies was, waarop hij antwoordde dat het gaaf was, avontuurlijk. Achteraf bleek hij een ronselaar te zijn. Ik besloot erbij te gaan en dan kom je er niet zomaar meer uit.

Ik heb uiteindelijk zes jaar bij het legioen gezeten - vanaf mijn negentiende tot mijn vijfentwintigste. Vooral de eerste twee jaar zijn heel zwaar geweest, ik heb alles wel gezien - in Tsjaad was het heel erg. Op latere leeftijd kwamen deze trauma’s pas naar boven, toen ik een jaar of vijftig was.

Ik ben heel zwaar gewond geraakt aan mijn benen door een bermbom. Toen kreeg ik een ander baantje als chauffeur, maar dat was niks meer. Als je gewond bent in het legioen, mag je weg. Eenmaal terug in Nederland ben ik mijn eigen horecazaak begonnen in Zoetermeer en leerde ik mijn vrouw kennen.

Nadat ik verschillende bedrijven heb gehad werd ik ernstig ziek, ik kreeg artrose. In 2013 ben ik volledig afgekeurd en sindsdien doe ik alleen maar vrijwilligerswerk - Rode kruis, Open Venster en nu de kinderboerderij. Ik vind het belangrijk om iets terug te geven aan de maatschappij.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.