Geen studentenkamer gevonden in Leiden? Misschien is er nog plek op ’n vakantiepark op de Veluwe | column

Rutger de Quay r.de.quay@mediahuis.nl

Nog amper achttien jaar oud was ik, toen ik voor het eerst reageerde op een studentenkamer. Je hebt types die graag zo lang mogelijk gebruik maken van de faciliteiten van Hotel Mama - ik wilde graag zo snel mogelijk weg, en het liefst zo ver mogelijk.

Ondanks dat ik haar heel aardig vind - laat dat duidelijk zijn. Zo kwam ik, geboren en getogen in Nijmegen, in Den Haag terecht. Strategisch plande ik de drie verschillende kamerbezichtingen in op één dag, en toerde ik de hele dag door de stad. Aan het einde van de dag kwam ik terecht in een studentenhuis waar ik mij direct thuis voelde.

Met de huisgenoten was er direct een klik, zodanig dat ik bijna de allerlaatste trein naar het oosten miste. Dan moet het wel goed zijn, dacht ik. Dezelfde avond rolde er een mailtje binnen: ik was ’geaccepteerd’ en hoefde alleen maar even ten kantore van de huisbaas te tekenen. Dat was simpel, dacht ik. Ook latere studentenverhuizingen naar respectievelijk Tilburg en Amsterdam waren betrekkelijk makkelijk: twee mailtjes tikken, even komen kijken, klaar is Kees.

Dit alles is nog geen tien jaar geleden, maar het lijkt een wereld van verschil met de realiteit anno 2021. Als starter op de woningmarkt weet ik, uit eigen ervaring, dat het niet meevalt. Niet voor niks stond ik recent nog te demonstreren voor een ander woonbeleid. Toch had ik geluk. Maar dat geluk gaat niet op voor de vele internationale studenten die Leiden telt, zeker nu het aantal studenten door het naderende einde van de pandemie een stuk hoger ligt dan voorheen. Radeloos, zijn ze.

Een student die ik sprak, woont ’tijdelijk’ in een vakantiepark (!) op de Veluwe (!) met twee uur enkele reis aan reistijd (!). Een andere studente overweegt terug te gaan naar haar thuisland. De situatie is gekmakend. En terwijl de universiteit casht met de internationale studenten, worden zij aan hun lot overgelaten. Zo krijg je wel een hele fijne eerste indruk van dat ’geweldige’ Nederland.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.