Geen besluit over proef gratis parkeren in stadshart Alphen, na kritiek van ondernemers over OZB-verhoging

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Er komt voorlopig geen proef met anderhalf uur gratis parkeren in het stadshart van Alphen aan den Rijn, nu gemeente en ondernemers het niet eens zijn over de financiering ervan.

Dinsdagochtend wilde het college van burgemeester en wethouders een besluit nemen over een forse bijdrage aan een proef, maar dat besluit is uitgesteld.

,,Het onderwerp is afgevoerd van de college-agenda’’, zegt wethouder Gert-Jan Schotanus (parkeren/Nieuw Elan) dinsdagmiddag in een toelichting ,,De VOA (Vereniging van Ondernemingen, red.) en de gemeente zijn het niet eens over de financiering.’’

VOA-voorzitter Elles in ’t Veld liet op 16 september, tijdens een raadscommissie, haar ongenoegen blijken over een voorgestelde verhoging van de onroerend-zaakbelasting (OZB)voor winkels en kantoren, om de parkeerproef betaalbaar te maken. Onterecht, aldus In ’t Veld, omdat de centrumondernemers via een ’bedrijfsinvesteringszone’ al een ton zouden bijdragen, met behulp van OZB-geld.

Ook de Alphense politiek was 16 september kritisch over het plan om de OZB te verhogen voor een parkeerproef.

Schotanus kan niet aangeven of en wanneer er alsnog een besluit over de parkeerproef valt. ,,Voor nu gaat het niet door.’’

In de gemeentebegroting voor volgend jaar worden de voorstellen voor de financiering van de proef geschrapt. Anderhalf uur gratis parkeren in het centrum kost naar schatting zo’n 1,1 miljoen euro, waarvan de gemeente het merendeel wilde betalen.

Het is niet de eerste keer dat een plan voor gratis parkeren in het stadshart mislukt. De Alphense politiek deed in 2017 al eens een - vergeefse - poging dit voor elkaar te krijgen. Mislukte onderhandelingen daarover leidden toen tot het vertrek van VVD-wethouder Tsaerd Hoekstra. Hij was bereid geld uit te trekken voor een proef met gratis parkeren in het centrum, maar kreeg daarvoor geen steun van collega-wethouders Gerard van As en Michel du Chatinier (Christenunie).

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.