In memoriam Rutger Veldhuijzen van Zanten 1940 – 2021, een waterdrager, allesdoener en sjouwer

Rutger Veldhuijzen van Zanten.

Rutger Veldhuijzen van Zanten.© Foto Niek Bavelaar

Miep Smitsloo
Leiden

Een waterdrager, een sjouwer en een allesdoener. Met die woorden omschrijven mensen die hem gekend hebben Leidenaar Rutger Veldhuijzen van Zanten, die afgelopen zaterdag op 80-jarige leeftijd na een ziekbed van drie maanden overleed in Hospice Issoria.

Tot het laatst bleef hij betrokken. Zijn vrouw Hetty liet hem afgelopen zaterdag een (archief)foto van die dag uit deze krant zien, waar Veldhuijzen van Zanten in zijn rol als commissaris van de 3 October Vereeniging. Hij deelde er hutspotmaaltijden uit. ,,Rutger heeft die foto nog gezien, en glunderde van trots’’, weet Wilbert Hettinga, die een groot deel van zijn leven met hem optrok.

De twee leerden elkaar 45 jaar geleden kennen, nadat ze beiden actief werden op kerkelijk gebied. Voor Veldhuijzen van Zanten was dat de gereformeerde kerk in Leiden (later opgaand in de protestantse Binnenstadsgemeente bij de Hooglandse Kerk). Ook bij de stichting Leidse hofjes, waar Veldhuijzen van Zanten decennialang bestuurslid zou blijven, liepen ze samen op. ,,Een buitengewoon behulpzame man, die altijd vreselijk veel voor de kerk, de hofjes en de hofjesbewoners heeft gedaan’’, aldus Hettinga. Ook trokken ze 15 jaar samen op in het bestuur van de Stichting Wagenmakersmuseum Leiden. ,,Als we moesten bijpraten, waren de avonden altijd tekort’’.

De Historische Vereniging Oud Leiden, waar Veldhuijzen van Zanten jarenlang bestuurs- en commissielid was, verliest in haar lid van verdienste de ceremoniemeester van de dies. Waren er te weinig stoelen? Veldhuijzen van Zanten sjouwde eigenhandig nieuwe aan. Moest er een katheder komen? Hij timmerde er ’s avonds laat nog een in elkaar. Zou de verf op tijd droog zijn voor de volgende dag? Welja, zei Veldhuijzen van Zanten, dan zet ik de verwarming in de Hooglandse Kerk toch wat hoger? ,,Hij wist overal een oplossing voor’’, aldus Wilbert Hettinga. Zoals voor het bijzondere, maar verroeste torenuurwerk van de Hooglandse Kerk, dat Veldhuijzen van Zanten eigenhandig demonteerde, opknapte en weer terughing. Zo kwam zijn opleiding tot bouwkundige telkens goed van pas. De geboren Hillegommer werkte tot zijn pensionering lange tijd bij de afdelingen monumentenzorg en huisvesting van de gemeente Leiden.

Een paar weken voor zijn overlijden besloot het bestuur van de 3 October Vereeniging om Veldhuijzen van Zanten voor 39 jaar inzet bij de viering van Leidens Ontzet voor te dragen als erecommissaris: een primeur, want nooit eerder gebeurd dat iemand die titel krijgt. Hettinga: ,,In die tijd wist Rutger al dat hij zou overlijden, maar op dat erecommissariaat was hij oprecht heel trots, hij kon er echt van genieten.’’

Veldhuijzen van Zanten, Ridder in de Orde van Oranje Nassau, laat echtgenote Hetty achter. Een dankdienst voor zijn leven wordt zaterdag vanaf half elf gehouden in – natuurlijk – de Hooglandse Kerk, waarna hij op Rhijnhof wordt begraven. De dienst is via livestream te volgen via arumuitvaartzorg.nl/rutgerveldhuijzen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.