Hectiek op de Spoedeisende hulp van het LUMC na ’explosie’: oefening ’geslaagd’

Vijftien acteurs van de stichting LOTUS werden ’zwaargewond’ afgevoerd naar het LUMC.© Foto’s Toon van der Poel

1 / 6
Marieta Kroft
Leiden

Hectiek op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het LUMC. Ambulances reden dinsdagochtend af en aan om ernstig gewonde slachtoffers van een explosie af te leveren. Het ging om een rampenoefening. En die is geslaagd, concludeerde het Leidse universiteitsziekenhuis na afloop.

Aanleiding van de oefening is de tijdelijke verplaatsing eind juni van de SEH van de west- naar de oostkant van het ziekenhuis. Op de plek van de oude spoedpost wordt de komende anderhalf tot twee jaar een nieuwe gebouwd. Om te kijken of de tijdelijke SEH ook voldoet in het geval van een ramp, was er in de vroege dinsdagochtend een rampenoefening.

Ambulancemedewerkers brachten vijftien zwaargewonden naar de SEH. De een had een ’afgerukte arm’, de ander een ’bloedige buikwond’ of een ’verbrand been’. Het was allemaal gespeeld door de speciaal hiervoor getrainde acteurs van stichting OOV Support.

Behalve het trainen van medewerkers testte het ziekenhuis onder meer ook de samenwerking met de ambulancediensten, de meldkamer en de GHOR (Geneeskundige Hulpverlenings Organisatie in de regio). Met elkaar bekijken ze waar het Ziekenhuis Rampen Opvang Plan nog verder kan worden verbeterd.

Terwijl de rampenoefening gaande was, ging ook de zorg voor echte patiënten door. Zij werden geïnformeerd over wat er gaande was en werden elders op de SEH opgevangen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.