Merkel roept Duitsers op om te kiezen voor Laschet

ANP Producties | Bron: ANP

Bondskanselier Angela Merkel heeft zich in de campagne voor de Bondsdagverkiezingen gemengd en Duitsers opgeroepen zich achter Armin Laschet te scharen. Merkels partijgenoot is de kanselierskandidaat van de Christendemocratische CDU en CSU.

De scheidend Bondskanselier zei dat de Duitsers op hun hoede moeten zijn voor een mogelijke linkse coalitie bestaande uit de sociaaldemocratische SPD, de Groenen en de Die Linke. Zo'n coalitie zou volgens haar met "onverantwoorde financiële risico's" gepaard gaan. Een dergelijke alliantie van partijen zou Duitsland geen solide financiële basis geven na de enorme druk op de landsbegroting door de coronapandemie.

In het verkiezingsprogramma van Die Linke wordt bijvoorbeeld opgeroepen tot afschaffing van de zogenoemde schuldenrem, die de Duitse staatsleningen aan banden legt, aldus Merkel. "Dat betekent niets anders dan het einde van gezonde financiën," zei ze.

Merkel gaat na 16 jaar als kanselier met pensioen. Ze bemoeide zich dinsdag met de verkiezingsstrijd op een evenement in de noordelijke stad Stralsund om een lans te breken voor Laschet. De beoogd opvolger van Merkel zag de afgelopen maanden zijn steun slinken in de opiniepeilingen, waarin de kandidaat van de sociaaldemocraten Olaf Scholz enkele procenten voorligt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.