VN-vluchtelingenbaas: VS-uitzettingen Haïtianen mogelijk onwettig

ANP Producties | Bron: ANP

De massale uitzetting van Haïtianen uit de Verenigde Staten zonder vaststelling of ze bescherming behoeven kan in strijd zijn met het internationaal recht, zei dinsdag Filippo Grande, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties.

Grande drong er bij de Verenigde Staten op aan om de sinds maart 2020 vanwege corona geldende beperkingen ('Title 42') op te heffen, omdat die beperkingen volgens hem "de meeste mensen die aan de zuidwestelijke landgrens van de VS aankomen elke mogelijkheid ontzeggen om asiel aan te vragen". De VS zouden hiermee "internationale normen" schenden.

Grande toonde zich geschokt door beelden van wat hij "erbarmelijke omstandigheden" noemde onder een betonnen viaduct in Del Rio, Texas, waar zich zondag meer dan 14.000 Haïtianen hadden verzameld in de hoop asiel aan te vragen. Beelden van grenswachten te paard die teugels als zwepen gebruikten tegen migranten gingen de wereld over.

"Hoewel sommige mensen aan de grens misschien geen vluchtelingen zijn, zou iedereen die beweert gegronde angst te hebben voor vervolging in hun land van herkomst asiel moeten kunnen aanvragen", zei Shabia Mantoo, woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. Pas als die aanvraag beoordeeld is, kan iemand volgens Mantoo worden uitgezet of gedeporteerd,

De omstandigheden in het kamp langs de Amerikaanse zuidgrens met Mexico hebben ook in de Amerikaanse politiek tot reuring geleid. Zo noemde de Republikeinse senator en oud-presidentskandidaat Mitt Romney het kamp dinsdag "een ramp".

Ook vanuit zijn eigen partij kreeg de Democratische president Joe Biden kritiek over de uitzettingen. Senaatsleider Chuck Schumer noemde het uitzetten van migranten naar Haïti "in strijd met het gezond verstand". Ook uitte hij zijn woede over de tactieken die grenswachten gebruiken om de menigte onder controle te houden.

Sinds zondag zijn er vanuit het kamp in Del Rio enkele honderden mensen naar Haïti gestuurd. Duizenden meer zijn overgebracht naar Amerikaanse gevangenissen en opvangcentra. De Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid Alejandro Mayorkas kondigde aan dat vanaf dinsdag deportatievluchten naar Haïti vertrekken.

Aan de Mexicaanse kant van de grens is een nieuw kamp ontstaan, waar migranten worden geholpen door groepen zoals het Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen, evenals het migratiebureau van de VN. Bewoners van het nabijgelegen Ciudad Acuna brengen voedsel naar de migranten.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.