Bewegend Verleden: Jongen wordt aan luchtballon de lucht ingesleurd, 1925 [video]

© Siem Geenjaar

Leiden

Het Leidsch Dagblad en Erfgoed Leiden presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: hoe met Leidens Ontzet een jongen aan een ballon de lucht werd ingesleurd.

Het relaas van Ebel Magnin (1915-2002) is onlosmakelijk met Leidens Ontzet verbonden. Hij was in 1925 tien jaar oud toen hij nieuwsgierig bij molen De Valk ging kijken naar het opstijgen van een luchtballon, onderdeel van de festiviteiten.

Magnin raakte echter met zijn voet verstrikt in een touw dat vastzat aan het mandje onder de ballon. De jonge Leidenaar werd omhoog getrokken en hing hulpeloos in de lucht, terwijl duizenden toeschouwers geschrokken toekeken.

Lees ook: Leidsche Courant 6 oktober 1925: Een ernstig incident, de opstijging van den luchtballon

Erfgoed Leiden heeft een Polygoonfilm van een van de ballonvaarten op 3 oktober 1925. Of het dé ballonvaart is waarmee Ebel werd meegesleurd, is de vraag; op het filmpje is het niet goed te zien.

(Tekst loopt door onder de video)

Er waren veel gegadigden voor een ballonvaart van Leidsch Dagblad. Er moest worden geloot. Meerder keren vloog de toen beroemde ballonpionier en stuntman Willem Pottum met gelukkige Leidenaren.

Gelukkig liep het met Ebel goed af. Pottum had snel door dat er een extra passagier was en zette de ballon neer in een weiland in Leiderdorp. 's Avonds was Ebel al weer op het feestterrein op het Schuttersveld te vinden.

Lees ook: Leidsche Courant 5 oktober 1925: De in de lucht getrokken jongen. Ballonvaarder Pottum vertelt

(Tekst gaat door onder de foto)

Ebel Magnin, hangend aan een touw onder de ballon.© Siem Geenjaar

Hieronder een verhaal uit Leidsch Dagbad van 29 september 2016:

,,De aansprekende historie over de onvrijwillige ballonvaart die Ebel Magnin op 3 oktober 1925 maakte, heeft nu, 91 jaar later, een kort vervolg gekregen. Met dank aan de 101-jarige Marie Kee uit Heemskerk.

Zij bleek over een handgeschreven ansichtkaart van Magnin te beschikken die ze aan zijn Leidse familie heeft overgedragen. ,,Het was voor ons, mijn vrouw is de jongste dochter van Magnin, een geweldige belevenis om deze kaart weer in ons bezit te hebben’’, aldus schoonzoon Siem Geenjaar.

Het wereldnieuws van Magnin sprak toentertijd zeer tot de verbeelding. Leeftijdsgenoot Marie Kee stuurde hem een kaartje, naar aanleiding van het voorval. Of hij niet vreselijk geschrokken was. En Magnin, inmiddels een bekende Leidenaar, stuurde een ansicht terug, met daarop de afbeelding van een luchtballon.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ballonvaarder Willem Pottum met links Ebel Magnin en rechts zijn neefje.

Kee heeft dat kaartje altijd bewaard. Daar kwam Arti Pondsen van het Leidse archief achter en hij bracht de Heemskerkse in contact met Magnins familie. ,,Tot onze verbazing hebben we een bijzonder vitale 101-jarige ontmoet’’, vertelt Geenjaar enthousiast. ,,En zij heeft ons de originele kaart gegeven. Het was een gezelli-ge middag.’’

Over twee jaar heeft de familie Magnin en aanhang nog een heuglijke gebeurtenis om naar uit te kijken. Nabij het Schuttersveld en het Ballonpad wordt een nieuwe straat naar Magnin genoemd, zo heeft de gemeente eerder dit jaar besloten.

,,Alle drie de kinderen van Ebel leven nog. Zijn zoon woont in Columbia, zijn ene doch-ter in Best en zijn andere is dus mijn vrouw. Als de straat de nieu-we naam krijgt, maken we daar een mooie familiereünie van.’’

Lees ook: Verslag van Leidens Ontzet 1925, Leidsch Dagblad 5 oktober 1925

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier)

Ebel Magnin doet voor hoe hij werd meegesleurd door het touw van de luchtballon.© Siem Geenjaar

De ballon waar Ebel Magnin aan zou worden meegesleurd, wordt klaargemaakt.© Siem Geenjaar

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.