Romy (17) doet net als haar vriendin Sterre (17) dit jaar examen: ’Als je gelijk op kamers gaat, is meteen al je geld op’ | Hé Alphenaar, wat doe je daar?

Sterre en Romy genieten na schooltijd van een ijscoupe.

Sterre en Romy genieten na schooltijd van een ijscoupe.© Foto Chiara Mars

Chiara Mars

Romy (17): „We hebben vier jaar bij elkaar op school gezeten, maar leerden elkaar pas vorig jaar kennen toen we in dezelfde klas kwamen. We raakten meteen bevriend.”

„Ons examenjaar is nu nog niet echt spannend, maar door corona hebben we toch minder goed lessen gevolgd. Die economieles achter je iPad, dat is gewoon heel saai. Andere vakken, zoals biologie, gingen wel goed omdat ik daar echt gemotiveerd voor ben. Ik wil Diergeneeskunde gaan studeren in Utrecht.

Het is wel heel lastig om die keuze te maken, omdat er nu geen echte open dagen zijn. Van die specifieke opleiding is er maar één in Nederland, als ik daar niet word toegelaten moet ik naar Gent. Dat is best een moeilijke keuze. Ik wil ook niet meteen op kamers. Ik vind het toch een beetje zonde om dat in je eerste jaar te doen. Als je gelijk op kamers gaat, is meteen al je geld op. Ik vind het daarnaast gewoon fijn om nog even thuis te blijven, mijn ouders betalen alles, ik hoef nergens op te letten.”

Sterre (17): „Ik heb er spijt van dat ik niet net als Romy biologie heb gekozen. Ik zag mijn zus het er moeilijk mee hebben en dacht: ‘Dat gaat mijn niet overkomen’. Het bleek uiteindelijk scheikunde te zijn waar ze zoveel moeite mee had, niet biologie. Had ik het toch maar gedaan… Het lijkt me wel heel leuk om in een studentenstad te wonen, maar het eerste jaar blijf ik ook liever thuis. Ik heb ook een vriend, dus wil niet te ver weg gaan wonen. Als ik uiteindelijk toch op kamers ga neem ik mijn hobo mee.

Iedereen uit mijn gezin, en we zijn met zijn zessen, speelt een instrument. Je wil dan niet hetzelfde als je broer of zus, want dan gaan ze je verbeteren als je het niet goed doet. Dat wilde ik niet, dus besloot ik iets heel anders te kiezen. We doen het allemaal vooral als hobby, hoewel mijn moeder wel gitaarles heeft gegeven. Zelf speel ik in een orkest, bij Harmonie Arti. Binnenkort gaan we weer optreden, dat vind ik helemaal niet spannend. Het is natuurlijk wel een orkest, in m’n eentje zou ik het veel spannender vinden.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.