Sloop Christelijke Opleidingsschool van de baan; Katwijk kiest voor renovatie én nieuwbouw

Roza van der Veer
Katwijk

Sloop van de Christelijke Opleidingsschool aan de Parklaan is van de baan. Het Katwijkse college wil het markante schoolgebouw aanwijzen als gemeentelijk monument. De gymzaal daarentegen mag wel worden gesloopt om ruimte te maken voor nieuwbouw. Op die manier komt Katwijk het schoolbestuur, dat fel tegen het verlenen van de monumentenstatus is, tegemoet.

De Christelijke Opleidingsschool in Katwijk aan Zee is hard toe aan nieuwbouw. Katwijk heeft de school hoog op het lijstje met schoolgebouwen staan die moeten worden gerenoveerd.

Dat vervolgens de Stichting Cuypersgenootschap, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut en het Comité karakteristieke panden Katwijk, gesteund door een petitie onder de Katwijkers, in 2017 een aanvraag indienden om het schoolgebouw een monumentenstatus te verlenen, was een spaak in het wiel.

Lees ook: Christelijke Opleidingsschool smeekt Katwijkse politiek om oordeel erfgoedcommissie te negeren: ’Welk belang wordt er dan gediend?’

Lees ook: Katwijkers beginnen petitie: ’Red Christelijke Opleidingsschool van sloop’

Volgens deze organisaties is dit het enige schoolgebouw dat herinnert aan het naoorlogse Katwijk. De overkoepelende onderwijsstichting Prohles, waar de Christelijke Opleidingsschool onder valt, meent echter dat modern onderwijs in het oude gebouw niet meer te geven is. Prohles wil nieuwbouw, desnoods op een andere plek.

Een onderzoek wees uit dat zowel de school als de gymzaal monumentwaardig is. Het Katwijkse college gaat daar nu gedeeltelijk in mee. Het schoolgebouw wordt een gemeentelijk monument, zowel de binnen- als de buitenkant, de gymzaal niet.

Wethouder Jacco Knape: ,,We hebben in Katwijk niet veel monumenten want in het verleden is veel gesloopt. Als dan uit onderzoek blijkt dat een gebouw als de Christelijke Opleidingsschool belangrijk is om te behouden, dan moeten we dat doen om een stukje geschiedenis te behouden. Veel Katwijkers hebben aan dit gebouw herinneringen.’’’

Gymzaal

De gymzaal wordt geen gemeentelijk monument en kan dus worden gesloopt. Het college kiest hiervoor omdat de gymzaal te ingrijpend moet worden aangepast om aan de huidige eisen van bewegingsonderwijs te kunnen voldoen. Met een monumentale status is dat niet mogelijk.

Volgens wethouder Jacco Knape ontstaat hierdoor ruimte voor een uitbreiding van de school met nieuwbouw. Dat biedt weer kansen voor het realiseren van modern onderwijs.

,,We hebben dat uitgebreid onderzocht en het kan gewoon. We gaan het pand met een architect helemaal renoveren en zoveel mogelijk monumentale elementen behouden. Als het echt niet anders kan, mag er wat wijken. Alleen dat moet wel in overleg.’’

De wethouder snapt dat de onderwijsstichting Prohles niet blij is met de keuze van het college. ,,Wij willen ook een gebouw waarin weer jaren goed onderwijs kan worden gegeven. Na de renovatie en nieuwbouw herkennen ze de school niet meer terug. Ook de ouders niet want die zien nu een oud gebouw waar het vaak te warm is. Dat wordt allemaal aangepakt.’’

Renovatie en nieuwbouw kost 5,2 miljoen euro. Dat is hetzelfde bedrag als voor complete nieuwbouw wordt uitgetrokken.

Het collegeplan moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.