Alphen komend weekeinde moeilijk bereikbaar per auto; afsluiting A12 leidt nog niet tot verkeerschaos

A12 bij Nieuwerbrug.© foto ANP

1 / 2
Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

De verwachte verkeerschaos door een gedeeltelijke afsluiting van de A12 bleef dinsdagochtend uit. Maar Alphenaren moeten de komende dagen rekeningen houden met flinke overlast als gevolg van diverse wegafsluitingen.

De ANWB sprak dinsdagochtend van de ’drukte ochtendspits sinds tijden’. Op het hoogtepunt stond er 468 kilometer file. Zoveel drukte is niet eerder voorgekomen tijdens het begin van de coronacrisis.

Toch spreekt de verkeersdienst over een goed verlopen eerste ochtendspits sinds de A12 tussen Utrecht en den Haag deels is afgesloten. Op verschillende plekken leidde het tot vertragingen, maar een echte verkeerschaos is uitgebleven.

Maandagavond werd de A12 over een afstand van vijf kilometer tussen knooppunt Oudenrijn en afrit Nieuwerbrug voor negen dagen afgesloten vanwege groot onderhoud. Tot 7 oktober 05.00 uur moeten automobilisten die van Utrecht naar Alphen aan den Rijn willen, of vice versa, fors omrijden.

Rijkswaterstaat leidt automobilisten richting Rotterdam om via de A2, A27 en A15 en richting Den Haag via A2, A9 en A4. Er gelden diverse grootschalige adviesroutes. De extra reistijd kan oplopen tot zestig minuten.

Sluiproutes

Sluiproutes door dorpen gebruiken, is moeilijk. Diverse gemeenten hebben maatregelen getroffen om dit te voorkomen. Zo heeft de gemeente Bodegraven Reeuwijk de Tolbrug in Nieuwerbrug afgesloten voor doorgaand verkeer. Zo wil de gemeente voorkomen dat automobilisten uit Woerden deze sluiproute gebruiken.

Niet alleen de afsluiting van de A12 zit Alphenaren dwars, maar ook een dichte N11 in het komende weekeinde en een afgesloten N207 tussen Boskoop en Waddinxveen. De N11 gaat voor werkzaamheden dicht tussen Alphen aan den Rijn en Zoeterwoude-Rijndijk. De N11 gaat op vrijdag 1 oktober 21.00 uur dicht in beide richtingen. Verkeer is weer mogelijk vanaf 4 oktober 05.00 uur. De wegwerkzaamheden aan de N207 tussen Boskoop en Waddinxveen zijn 4 september begonnen en duren tot 3 oktober 22.00 uur.

Volgens Rijkswaterstaat is nieuwe asfalt op de A12 een dringende noodzaak, die niet langer kan wachter. Strenge vorst tijdens de afgelopen winter heeft de weg te zeer beschadigd om verkeer nog langer door te laten rijden. „Door de onderhoudswerkzaamheden in september uit te voeren, voorkomen we dat er in de winterperiode onderhoudswerkzaamheden nodig zijn met een nog grotere impact op de verkeershinder. Deze werkzaamheden kunnen daarom niet verder opgeschoven worden.”

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.