Mag prinses Amalia zelf weten op wie ze valt? | column

Haroon Ali

Ik zou het fantastisch vinden als prinses Amalia lesbisch zou zijn. Heerlijk als die ouderwetse, belastinggeld slurpende monarchie flink wordt opgeschud.

Ik denk trouwens dat een coming-out van de troonopvolger de populariteit van de Oranjes juist zal vergroten, vooral na die verguisde lockdownvakantie in Griekenland. Van blauw bloed naar een modern sprookje, ik zie de film al voor me. Klein detail: we weten niets over de geaardheid van onze toekomstige koningin.

Het balletje begon vorige week te rollen, met het verschijnen van het boek ’Amalia, de plicht roept’, van staatsrechtdeskundige Peter Rehwinkel. Daarin verwijst hij naar een standpunt dat de regering ruim twintig jaar geleden innam bij de openstelling van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Als de kroonprinses met een vrouw wil trouwen, moet zij de troon opgeven. Amalia was toen nog niet geboren, maar het protocol geldt nog steeds. De VVD wil dat standpunt nu herzien.

Toen deze week bekend werd dat Claudia de Breij de kroonprinses meermaals heeft geïnterviewd voor een persoonlijk boek, sloeg de roddelmachine op hol. Hella Haasse en Renate Rubinstein, schrijfsters met een hoofdletter S, portretteerden Beatrix en Willem-Alexander. Waarom krijgt Claudia nu de eer? Wacht eens even... Claudia is lesbisch! Gaat Amalia, die in december 18 jaar wordt, een geheim onthullen? De royalty-watchers raakten er niet over uitgepraat.

Het is een vreemde gevolgtrekking dat iemand lesbisch zou zijn omdat ze door een bekende lesbienne is geïnterviewd. Het is ook een raar idee dat Claudia alleen lesbische vrouwen kan en mag interviewen. Een heteroseksuele interviewer hoeft immers nooit uit te leggen waarom hij een mede-hetero spreekt. We denken alleen nog in hokjes, waardoor we vergeten om empathisch te zijn. Maar het is nog mogelijk om je in te leven in iemand die heel anders in elkaar steekt.

Toch gingen velen met de roddel aan de haal, en voegden daar wat bijzaken aan toe. Zo deed Amalia mee aan de Paarse Vrijdag op haar middelbare school, een dag waarop jongeren lhbti’ers in hun klas een hart onder de riem steken. De koning en koningin hebben zich ook wel eens positief uitgelaten over de regenbooggemeenschap. Die betrokkenheid is kennelijk verdacht. Waar solidariteit is, is vuur. Wordt de weg vrijgemaakt voor Amalia’s koninklijke coming-out?

Er is een bijna ziekelijke obsessie met het ’outen’ van anderen. Homoseksualiteit is nog steeds zo’n rariteit, dat we het spannend vinden om te zoeken naar signalen die daarop wijzen. Hoe praat en beweegt iemand, passen de hobby’s en interesses wel bij iemands gender? Ook lhbti’ers vinden het leuk om hun gaydar te testen. Maar het is niet leuk als de ruimdenkende heteroman zichzelf telkens weer moet verdedigen, en ook niet als lhbti’ers nog zoekende zijn naar hun identiteit.

Als je mensen vertelt dat je niet hetero bent, word je vanaf dat moment anders behandeld - ook in 2021. Een coming-out is voor velen dus nog steeds een drempel. Laten we daarom stoppen met het speculeren over iemands geaardheid tot diegene daar zelf iets over wil delen. Amalia mag dan de troopopvolger en een buitengewoon interessant publiek figuur zijn, ze is boven alles nog een meisje van 17. Gun haar de tijd en rust om zichzelf te ontdekken, totdat de plicht roept.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.