Herenweg Leimuiden verkeert in erbarmelijke staat en wordt snel van het predicaat gevaarlijk afgeholpen

De Herenweg Leimuiden wordt met het eigen asfalt opnieuw geasfalteerd,© Archieffoto ANP

Paul van der Kooij
Leimuiden

De Herenweg in Leimuiden wordt nog voor de winter grootschalig onder handen genomen voor een bedrag van 1,2 miljoen euro. Burgemeester en wethouders van Kaag en Braassem hebben dat besloten omdat inspecties hebben uitgewezen dat de weg richting Kudelstaart in zeer slechte staat verkeert en zelfs gevaarlijk is.

Ze melden dat in een brief aan de gemeenteraad. Daarin staat ook dat de weg twee jaar geleden al een 5,5 op de schaal van tien scoorde, maar snel achteruit ging door een combinatie van periodes van droogte, een strenge vorst, zwaar verkeer, snelle bodemdaling en verzakkingen door de dijkverzwaring die het Hoogheemraadschap van Rijnland aanbracht. Zo’n snelle achteruitgang zou volgens B en W ’moeilijk te voorzien’ zijn geweest.

Dat ze de weg niet al grootschalig onder handen hebben genomen toen-ie net onvoldoende scoorde en niet zoals nu in de slechtste categorie zit, verklaren ze uit geldgebrek. Voor het budget dat er was hebben ze in 2019 en 2020 wegen en delen daarvan aangepakt die er nog slechter aan toe waren. Ook verschillende kleine stukken weg van de Herenweg zijn in die tijd gerepareerd, maar de laatste tijd waren ook die reparaties kapot gegaan en klaagden bewoners dat de weg gevaarlijk is geworden.

Erbarmelijk

Inspecties in augustus en september en eerdere onderzoeken geven de bewoners gelijk. ’Het asfalt van de Herenweg is op veel plekken inmiddels in erbarmelijke staat’, heet het in de brief aan de raad. ’Door weersinvloeden en zetting zijn er holle ruimtes tussen het asfalt en de fundering ontstaan. Door het autoverkeer en ander, zwaarder verkeer, ’klappert’ het asfalt op de fundering, omdat er geen tussenlaag meer is die beide onderdelen bij elkaar houdt. Hierdoor ontstaat een groter wordend risico dat het ’klapperen’ grote gaten in de weg veroorzaakt, waardoor (ernstige) verkeersongevallen kunnen ontstaan. Gezien de staat van de weg is het van belang dat het onderhoud nog voor aankomende winter plaatsvindt, omdat de weg een nieuwe vorstperiode waarschijnlijk niet meer aankan.’

Opnieuw klein onderhoud aan de weg uitvoeren zou te vergelijken zijn met ’het plakken van een pleister op een grote wond die gehecht moet worden’. Vandaar dat gekozen is voor het asfalteren van de weg. Doordat daarbij het huidige asfalt wordt hergebruikt, zou de gemeente kosten besparen en ook nog duurzaam bezig zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.