Toen het er nog wild aan toe ging in Bob’s. Opkomst en ondergang van de grootse polderdisco van Noord-Holland: ’Blote borsten, dat kan niet meer’

Het zwembad op de dansvloer stond centraal tijdens Wet & Wild.© foto renate von gatzen

Koen van Eijk
Uitgeest

Bob’s in Uitgeest, ooit de grootste polderdisco in de wijde omtrek, is verkocht. Fotografe Renate von Gatzen blikt terug op de extravagante Wet & Wild-feesten, waar busladingen feestvierders uit de hele provincie op af kwamen.

Een afgeladen feestzaal vol zweterige jongens en meiden. Keiharde muziek en bier. Stuiterende hormonen. In het midden van de dansvloer een zwembad. Waterspelletjes en schuimparty’s. Meisjes in blote borsten, jongens die hun shirt uittrekken.

Ziedaar het recept voor een avondje Wet & Wild. Party in de polder. Een van de megasuccessen in wat dan Bob’s Saloon heet. Bussen rijden af en aan naar de feesttent langs de A9, afslag Uitgeest-Noord.

Bob’s laat de bussen zelf rijden. Horecabaas Martijn Veen, bekend om zijn creatieve ingevingen, laat flyers drukken met de opstaphaltes en de vertrektijden. Vanuit Enkhuizen kun je om 22 uur opstappen. Via een groot aantal West-Friese plaatsen ben je dan om 23.40 uur in Bob’s. Ook tussen Uitgeest en de regio’s Purmerend/Zaandam en Alkmaar/Heerhugowaard onderhoudt Bob’s busdiensten.

Vroegertjes

Bob’s maakt er geen vroegertjes van. Zelfs om half drie ’s nachts kun je je nog melden bij de kassa. Er rijden later ’s nachts namelijk nogmaals bussen. Handig: zo kun je na sluiting van je stamcafé nog even door in Bob’s.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sprong in een zwembad vol ballonnen.© foto renate von gatzen

Elke zaterdag arriveren er zeker 2.500 feestvierders in Uitgeest. De meesten zijn al enigszins in de olie bij aankomst. De doldwaze party kan meteen beginnen. Tot vijf uur in de ochtend kun je uit je dak gaan. Dan gaan alle bussen retour. ’Prijs voor de Bob’s discobus bedraagt 25 gulden en is inclusief entree’, vermeldt een flyer uit die tijd. Voor een geeltje uit en thuis, kom er nog maar ’s om.

De flyer is bewaard door Renate von Gatzen, maakster van het promotiemateriaal. De Alkmaarse fotografe raakte midden jaren negentig betrokken bij de feesten in Bob’s. Samen met ontwerper Gerard Velzeboer, kwam de Alkmaarse via haar werk in contact met Martijn Veen.

(Tekst gaat door onder de foto)

Renate von Gatzen aan het werk in Bob’s.© aangeleverde foto

„Ik fotografeerde Covers en Feesten voor onder meer de Noord-Hollandse UIT-agenda. Het UIT-magazine maakte ook de foto van de Bobby van de Maand, de mooiste Western girls van Bob’s. We raakten in gesprek over de zomermaanden juli en augustus en hoe in die rustige maanden de tent een beetje gevuld zou kunnen worden. Zo zijn de Wet & Wild-feesten bedacht. Ze waren echt voor de zomermaanden.”

Strand

Renate maakte de foto’s, Gerard ontwierp samen met Bas van de Landen het promotiemateriaal. „We hadden een eigen promotieteam dat in de hele provincie flyerde. In steden, in dorpen, op campings, op het strand, overal waar jongeren kwamen. Zo bereikten we ons publiek. En het werkte.”

Feesten in de zomer, daar hoort water bij. „Eerst kwam er een zwembad met 5.000 liter water. Iedereen dook er in. Meisjes trokken spontaan hun shirts uit en stonden te dansen in hun blote borsten. De portiers spoten iedereen nat met brandslangen. Het was een heerlijke chaos. Gerards team en een paar Bob’s-medewerkers verzorgden de aankleding van het feest. Ballonnen, slingers, accessoires die te maken hadden met het thema: bijvoorbeeld Ibiza of Mexico of Kerstmis in de zomer. Aan het eind van de avond was alles gesloopt. Dat mocht, het hoorde erbij.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Danseres op het podium.© foto renate von gatzen

Het zwembad diende als onderdeel van allerlei spelletjes, waarbij de verliezer natuurlijk in het water belandde. Bijvoorbeeld zittend op een met groene zeep ingesmeerde balk en dan met kussens slaan. Een badmeester met fluit was de spelleider. Niet zelden verdwenen de deelnemers in een enorme wolk van schuim.

Het bad bleek te klein. „Toen kregen we een bad met 13.000 liter water. Omdat het water rechtstreeks uit de kraan veel te koud was, regelden we bij een kaasfabriek in de buurt een tankwagen met koelwater. Dat had precies de juiste temperatuur. Het water werd in het zwembad gepompt. Op zondag pompten ze het er weer uit.”

Strippers

Dansers, vuurspugers en strippers voerden intussen shows op. En dan nog iedere week de Miss Wet & Wild Verkiezing. Plus het Fun Casino met waarzeggers, piercings en plaktattoos en een tropische Ibiza cocktailbar. „Het was een geweldige show, en professioneel. De dansers waren meiden van het Alkmaars showballet. Jonge meisjes vaak. We haalden ze op met een busje en aan het einde van de avond zetten we ze thuis voor de deur af. We reden pas weg als we hadden gezien dat ze binnen waren. Het was goed geregeld allemaal en veilig voor het personeel. Als een bezoeker zijn handjes niet kon thuishouden, stond er meteen een portier klaar om diegene buiten te zetten. Dat was soms nodig, maar niet vaak. De sfeer was meestal heel ontspannen.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Humor met verkleedpartijen.© foto renate von gatzen

Menig tv-programma wist de feestzaal te vinden. Doorgaans licht-erotische oelala-programma’s van de commerciële omroepen.

Vernieuwend was de verplaatsing van de dj naar het podium. „Dat was toen helemaal niet gebruikelijk. Normaal gesproken zat de dj vrij onzichtbaar in een hokje bovenin. Omdat die Wet & Wild-shows relatief goedkoop geproduceerd moesten worden, hadden we geen live muziek. Daarom bedachten we de dj op het podium te zetten. Later is dat ook in Bob’s de standaard geworden. De dj’s zijn de grote sterren geworden.”

Chaos

Von Gatzen spreekt van ’een georganiseerde chaos’. „Het waren feesten die je eigenlijk niet meer ziet. Ik fotografeer nog steeds op feesten voor UITnoordholland.nl. Nu is het meer met pilletjes. Staan ze je over je arm te aaien en te vertellen hoe lief ze je vinden haha. Iedereen danst meer voor zichzelf lijkt wel. Geen dolle boel.”

Is het de verpreutsing van de samenleving? Von Gatzen: „Het heeft natuurlijk allemaal met de sociale media te maken. Blote borsten, dat kan niet meer. Voor je het weet, ga je het internet over. Kijk ook maar op het strand. Vroeger was topless de norm, dat is allang voorbij. In de jaren negentig maakte ik ook foto’s op die feesten, maar ik zei er altijd bij dat het voor promotiemateriaal was. Ik nam die meiden en jongens in bescherming en plaatste nooit bloot in mijn rubriek. Zo kreeg je er achteraf geen gedonder mee.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Malligheid met een stripper.© foto renate von gatzen

Een paar jaar na de eeuwwisseling doofde het fenomeen polderdisco langzaam maar zeker uit. Festivals werden steeds populairder. Ruimere sluitingstijden van de horeca in steden en dorpen maakten daarnaast een eind aan de ’noodzaak’ om nog even door te gaan in Bob’s. Van alles probeerde de directie nog om de loop er weer in te krijgen, onder meer door een naamsverandering om een ander, serieuzer publiek te trekken (A9 Studio’s), maar veel hielp het niet. Niet in de laatste plaats omdat het bedrijf ook nog eens werd opgelicht voor miljoenen door een man uit Rijswijk, die beweerde optredens te regelen van sterren als Anouk en Marco Borsato. De optredens kwamen er niet, maar het bedrijf maakte wel grote bedragen over. De rechtszaak was in 2017. Vier jaar later is het doek gevallen.

Verkocht

De Uitgeester familie Martens heeft Bob’s voor 1,4 miljoen euro verkocht aan Tumbler Investments uit Uitgeest. Op hetzelfde adres is ook Loodgietersbedrijf P.C. van der Horst gevestigd. Er komt een nieuwe horeca-exploitant in. Wie dat is, is niet bekendgemaakt.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.