Facebook, Instagram en WhatsApp weer bereikbaar na grote storing

ANP

Facebook, Instagram en WhatsApp zijn na een urenlange wereldwijde storing weer bereikbaar. Rond middernacht was het weer mogelijk om bij Facebook en Instagram in te loggen. Berichten versturen via WhatsApp werkte ongeveer een uur later ook weer.

De apps Facebook, Instagram en WhatsApp kregen maandagavond tussen tussen 17.30 en 17.45 uur te maken met een wereldwijde storing. De apps van Facebook worden door miljarden mensen gebruikt.

Lees ook: Facebook, Instagram en WhatsApp al uren plat door storing: ’Lang geleden dat ik sms heb gebruikt. Werkt prima eigenlijk’

„Aan de grote community van mensen en bedrijven wereldwijd die op ons rekenen, onze excuses. We werken hard aan het herstellen van de toegang tot onze apps en diensten en kunnen verheugd melden dat ze weer terug online komen”, meldde Facebook via Twitter. „Bedankt voor het geduld.”

Netwerkprobleem

Facebook-topman Mike Schroepfer zei eerder op de avond dat het bedrijf kampte met netwerkproblemen. Schroepfer waarschuwde dat het een poosje zal duren voordat alle diensten weer 100 procent werken en verontschuldigde zich daarvoor nogmaals.

Ook Instagram en WhatsApp lieten weten dat de apps het langzaam maar zeker weer doen.

Gebruikersgegevens

Facebook heeft geen tekenen dat data van gebruikers onbeschermd zijn geweest tijdens de wereldwijde storing. Dat zegt het bedrijf in een verklaring waarin een defecte aanpassing aan de configuratie wordt aangewezen als de oorzaak van de uitval.

Facebook noemt defecte configuratie-aanpassingen aan de routers als de voornaamste oorzaak van de bijna zes uur durende storing. Daardoor hadden zo’n 3.5 miljard gebruikers geen toegang tot hun social media en hun berichtendiensten.

„Onze technische teams zijn erachter gekomen dat veranderingen aan de configuratie van de routers die het netwerkverkeer tussen de data-centers coördineren de problemen hebben veroorzaakt. Die zorgden voor onderbrekingen in de communicatie en legden de diensten stil”, zei Facebook.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.