Leidse huisarts Hans Flu ’op de vlucht neergeschoten’ [video]

van onze verslaggever

Vandaag zou hij jarig zijn geweest. Hans Flu. Een huisarts uit Leiden met een donkere huidskleur. Geliefd bij zijn patiënten. Met een jong gezin.

Als tijdens de Tweede Wereldoorlog het Leids Verzet een aanslag pleegt, worden willekeurige mannen opgepakt en hiervoor gestraft. Hans Flu is bezig met een patiënt tijdens zijn spreekuur en wordt opgehaald van huis. En even later in koelen bloede neergeschoten.

Het gezin van Hans Flu, zijn vrouw, peutertje Peter en de tweeling van een paar maanden oud Paul en Marina, bleven ontredderd achter zonder man en zonder vader. Deze man had niks verkeerd gedaan. Hij was alleen erg geliefd, waardoor de impact van de straf zo groot mogelijk zou zijn.

(Tekst gaat door onder de video)

Regisseur Peter Blom en presentator Lisa Wade (bekend van onder andere Het Klokhuis en 13 in de oorlog) maken ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Oorlogsgravenstichting een serie van 52 filmpjes. De Oorlogsgravenstichting beheert 50.000 graven en is verantwoordelijk voor de 130.000 mensen zonder aanwijsbaar oorlogsgraf. Iedere week komt er een nieuw verhaal uit van een oorlogsslachtoffer, op de dag dat hij of zij jarig zou zijn geweest. Om hun leven te eren en als het ware te vieren.

Deze filmpjes zullen op de website van de Oorlogsgravenstichting te zien zijn.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.