Leidse Schouwburg als thuisbasis voor nieuwe toneelschrijvers: ’Ons publiek krijgt een exclusief kijkje in de keuken’

Vijf acteurs geven een voorproefje van de theatertekst van Frank Siera.© Foto LD/Theo de With

Theo de With
Leiden

In de theaters is weinig ruimte voor nieuw Nederlands schrijftalent. Veiligheidshalve wordt vaak gekozen voor klassiekers of bewerkingen van bekende films en boeken. Tijd voor verandering, vindt Iris Slee.

In de Leidse Schouwburg werd daarom woensdagavond een nieuw initiatief gelanceerd: theaterbolwerk Punch. Dat moet ervoor zorgen dat toneelstukken van nieuwe schrijvers voortaan ook te zien zijn in het theater.

De Leidse Iris Slee werkte twee jaar aan dit initiatief. ,,Ik kwam op het idee na een speech van Nathan Vecht op het Nederlands Theaterfestival. Hij riep jonge schrijvers op om vooral door te gaan. Ik dacht: hij heeft helemaal gelijk, maar dan moet hun werk ook worden uitgevoerd in het theater en niet op de plank blijven liggen.’’

Zij ging op zoek naar gelijkgestemden die met haar wilden werken aan een systeem, waarbij een nieuwe generatie toneelschrijvers een eerlijke kans krijgt. Dat heeft geleid tot de oprichting van theaterbolwerk Punch. In een volle Leidse Schouwburg werd deze week de feestelijke aftrap gegeven.

Brievenbus

Punch wil fungeren als een brievenbus. Iedereen kan een theaterscript insturen en de initiatiefnemers garanderen dat elke ingezonden tekst door een aantal mensen wordt gelezen. ,,Er zijn eigenlijk geen criteria, want we willen geen drempels vooraf opwerpen. We hopen juist dat we ook inzendingen uit onverwachte hoek krijgen. Er geldt geen leeftijdsgrens. Een nieuwe schrijver kan ook een acteur zijn, die opeens de behoefte voelt om zelf een theatertekst te schrijven.’’

Iris Slee heeft de afgelopen twee jaar al de nodige acteurs en regisseurs om zich heen verzameld, die met de nieuwe teksten aan de slag willen. Daarbij zitten bekende namen als Frederik Brom, Anniek Pheifer, Martijn Fischer, Leny Breederveld, Thomas Cammaert en Renée Fokker. Ook heeft ze zich verzekerd van de medewerking van een aantal theaters, verspreid over heel Nederland.

Thuisbasis

De Leidse Schouwburg zal als thuisbasis voor Punch gaan fungeren. De nieuw geschreven stukken zullen in dit theater in première gaan. Daarna gaan ze op tournee, maar er zijn ook al plannen voor een zomervoorstelling in Theater DeLaMar in Amsterdam.

Er zijn inmiddels al vier teksten geselecteerd. Zo schreef Maaike Bergstra het stuk ’Een stel mannenpinguïns’ over een mannenstel en een vrouwenstel, die allebei een kinderwens hebben. Het is in het seizoen 2022-2023 in de theaters te zien. Annemarie Wisse schreef de tekst van ’In de lift’. Hierin komt een ambitieuze vrouw samen met de Eritrese schoonmaker van haar kantoor vast te zitten in de lift. Deze première staat gepland voor de zomer van 2023.

Keuken

In de Leidse Schouwburg waren woensdag al korte scènes te zien van de vier geselecteerde theaterteksten. Schouwburgprogrammeur Henk Talma zegt Punch een ’topinitiatief’ te vinden. ,,Wij omarmen dit platform en gaan op zoek naar publiek hiervoor. We willen onze bezoekers niet alleen de premières bieden, maar ook een exclusief kijkje in de keuken. Zo zouden ze een kijkje kunnen nemen bij de eerste lezing van het script.’’

Ongerijmd

Frank Siera uit Katwijk is een van de geselecteerde schrijvers. Hij liet zich voor het toneelstuk ’Ongerijmd’ inspireren door het levensverhaal van de dichter Gerrit Achterberg. Zijn stuk wordt door Hanneke Braam geregisseerd en gaat op 19 september 2022 in première in de Leidse Schouwburg.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.