Strijd om architectuurprijs bijna beslist: stemmen kan nog tot en met zondagavond

De bruggen in het Leidse Singelpark zijn een van de negen genomineerden.

Theo de With
Leiden

In Naturalis worden woensdagavond 13 oktober de winnaars van de Rijnlandse Architectuurprijs bekendgemaakt. Voor de publieksprijs kan nog een paar dagen worden gestemd.

De architectuurprijs wordt elke twee jaar uitgereikt op initiatief van het Rijnlands Architectuur Platform (RAP). Er wordt door een selectiecommissie gezocht naar bijzondere bouwwerken die de afgelopen twee jaar zijn neergezet in Leiden en de wijde regio. Daarmee wordt geprobeerd spraakmakende architectuur te stimuleren.

Na een lange zoektocht heeft de jury een shortlist van negen projecten samengesteld. Het is een uiteenlopend gezelschap van woonhuizen, bruggen, appartementencomplexen en bedrijfspanden. Toch kiest de jury onder leiding van architect Michiel Riedijk hieruit een winnaar.

Daarnaast heeft het publiek ook een stem. Via de website van het RAP (www.rapleiden.nl) kan een stem worden uitgebracht op een van de genomineerde projecten. Dat kan nog tot en met zondagavond. De stemmen worden maandag geteld, zodat woensdagavond zowel de jury- als de publiekswinnaar bekend kan worden gemaakt.

De prijsuitreiking is in Naturalis, de jurywinnaar van twee jaar geleden. De publieksprijs ging toen naar Nucleus Builing op het Bio Science Park in Leiden.

De feestelijke bijeenkomst in Naturalis staat open voor publiek, na aanmelding vooraf. Er is een voordracht van Merel Pit, hoofdredacteur van het tijdschrift De Architect. Zij houdt een pleidooi houden voor meer vrouwelijke architecten op sleutelposities, omdat ze ervan overtuigd is dat het vrouwelijk perspectief steden en gebouwen sterker maakt voor de toekomst.

Gedeputeerde Anne Koning reikt de publieksprijs uit en juryvoorzitter Michiel Riedijk maakt bekend wie naar huis gaat met de juryprijs. Er is muziek van gitarist Claudio Benito. De toegang is gratis.

Meer informatie: www.rapleiden.nl/architectuurprijs

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.