Lagere torenflats bij tenniscomplex Nieuwe Sloot, na verzet van buurtbewoners

Een deel van de tennishallen van nieuwe sloot fungeert als coronapriklocatie voor de GGD.

Een deel van de tennishallen van nieuwe sloot fungeert als coronapriklocatie voor de GGD.© Foto Hielco Kuipers

Erna Straatsma
Alphen aan den Rijn

Rondom een nieuw tenniscomplex Nieuwe Sloot komen veel lagere flats dan de gemeente Alphen aan den Rijn begin dit jaar in gedachten had. De hoogste flat telt niet langer 22 verdiepingen, maar twaalf.

Protest van buurtbewoners heeft tot aanpassing van de plannen geleid. Zij gingen in het voorjaar ’massief in de weerstand’, schrijven burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad. Het was ’te hoog’ en ’te veel’ en ze verwachtten daardoor problemen met verkeer en parkeren. Ook waren veel omwonenden geërgerd door het gebrek aan overleg vooraf.

Het nieuwe ’principe-ontwerp’ gaat uit van de bouw van circa 300 appartementen, die hoofdzakelijk langs de President Kennedylaan komen. Het hoogste gebouw telt twaalf verdiepingen en staat langs de Kennedylaan. Daarachter - richting Max Euwesingel - komt een tweede rij huizen met een hoogte van acht tot tien verdiepingen.

Verder voorziet het ontwerp in de aanleg van circa tien tennisvelden, een indoor rackethal en een clubgebouw voor tennisvereniging Nieuwe Sloot. Er komt ruimte voor tennis, padel en fitness.

Halverwege de Kees Musterstraat komt een nieuwe weg naar de nieuwbouw. Er komt een apart fietspad om de grote stroom fietsers van en naar het naastgelegen Scala College ruimte te bieden.

Er komt een parkeerdek met ruimte voor 220 auto’s en daaronder is plaats voor nog eens 135 voertuigen.

Groen dak

Midden op het terrein komt een groen gebied, waar bewoners kunnen zitten en lopen. Hoe dat er precies uitziet is nog onbekend; in het voorjaar werd gedacht aan een groen dak boven op het nieuwe racketcentrum.

Ruim een jaar geleden kocht de gemeente het tenniscomplex van de noodlijdende stichting Alphense Tennisparken. De gemeente zag meteen mogelijkheden voor grootschalige woningbouw, met meer dan 25 procent in de categorie ’sociaal’, ofwel goedkoop. Zo’n dertig procent wordt ’middelduur’. De rest is in de vrije sector. De nieuwbouw bestaat uit een mix van koop- en huurappartementen.

Een deel van de tennishallen van Nieuwe Sloot zijn momenteel in gebruik als priklocatie voor de GGD.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.