Einaras onzichtbaar goed bij ZZ Leiden [video]

Joris Zandbergen
Leiden

Toen Zorg en Zekerheid Leiden op alle cilinders liep, was er geen houden meer aan voor Feyenoord.

Het was de tweede zege op de Rotterdammers in zo’n 48 uur. Donderdag schoot Feyenoord nog zo slecht dat er van een wedstrijd nauwelijks sprake was. In de confrontatie van zaterdag, in een nu wel lekker gevulde Vijf Meihal, gaf het team van coach Toon van Helfteren veel meer weerwerk, maar toch had het verschil opnieuw boven de dertig punten kunnen uitkomen.

De Leidenaars moesten wel even loskomen. Feyenoord kreeg te veel ruimte in het eerste kwart en zelf was ZZ zoekende in de aanval. Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree zorgden echter voor impulsen vanaf de bank, net zoals Worthy de Jong dat in het derde kwart deed.

Dat De Jong, Mister ZZ, dit seizoen van de bank komt, is enigszins opmerkelijk maar vooralsnog lijkt het te werken. ,,Het is zo afgesproken en ik ben er oké mee’’, zei hij na afloop. ,,Er komt een ervaren speler van de bank en als ik mijn minuten pak, maakt het niet uit. We zien wel hoe het uiteindelijk uitpakt.’’

Afstand

De Vijf Meihal juicht voor niemand harder dan voor De Jong, zo bleek wel in het derde kwart waarin Leiden definitief afstand nam. Asbjørn Midtgaard, Arunas Mikalauskas en Jonathan Dunn deden mooie dingen, maar echt sfeervol werd het toen De Jong een serie bijna achteloze scores liet aantekenen.

Leiden draait op z’n best als het gevaar van alle kanten komt. Coach Geert Hammink noemde de tweede helft dan ook ’goed in alle opzichten.’ ,,Ik was ook zeer blij met het spel van Einaras Tubutis, het was belangrijk wat hij deed. Einaras was onzichtbaar goed.’’

Op nationaal niveau staat Leiden er goed voor. Vanaf woensdag gaat de ploeg zich ook meten met tegenstanders uit het buitenland, als de groepsfase van de Europe Cup begint. De eerste opponent is het Griekse Iraklis Thessaloniki, dat woensdag naar Leiden komt. Een team van een ander kaliber, zo zei Hammink.

,,Iraklis is onze sterkste tegenstander tot nog toe, inclusief de wedstrijden in de voorronde van de Champions League’’, sprak de coach die zelf een aantal jaren in Griekenland speelde. ,,Alle posities zijn zeer sterk bezet. We zullen de de hele wedstrijd scherp moeten zijn.’’

Ook De Jong wist van de kracht van de Grieken. ,,Het is een grote club. Maar misschien is het wel makkelijker om een kans te maken want zij hebben ons niet goed kunnen scouten. We kunnen altijd verrassen.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

ZZ Leiden-Feyenoord 101-83

(16-21, 24-17, 33-14, 28-31)

Scores ZZ Leiden: Midtgaard 21, Dunn 19, Van Bree 16, De Jong 13, Mikalauskas 11, Tubutis 7 (12 rebounds), Bouwknecht 6, Tjon Affo 6, De Windt 2.

Meer nieuws uit ZZ Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.