Leids wijkje Vlietpoort vreest nieuw bedrijventerrein Vlietzone

Het oude bruggetje van het Delftse Jaagpad in de schaduw van Vlietpoort.

Het oude bruggetje van het Delftse Jaagpad in de schaduw van Vlietpoort.© Foto Hielco Kuipers

Loman Leefmans
Leiden

Bewoners rond het nieuw te formeren bedrijventerrein Vlietzone mogen daar geen last van ondervinden. En het landelijke karakter van het Delftse Jaagpad moet behouden blijven. Dat benadrukt wijkvereniging Vlietpoort in een brief aan de gemeenteraad.

Vlietpoort is het wijkje dat wordt gedomineerd door de ronde, oranje torenflat en de woningen in de schaduw daarvan. Het geheel ligt , inclusief haventje, ingeklemd tussen het water van het Rijn-Schiekanaal en de Voorschoterweg.

Vlietpoort heeft zwembad De Vliet als buurman, daarnaast verrijst het nieuwe schaatscentrum, en als dat af is, komt daar weer naast een nieuw bedrijventerrein. Het gaat om de plek waar nu een aantal veredelde barakken staan die voor uiteenlopende (sport)clubs als onderdak dienen.

Dat nieuwe industrieterrein is onder meer bedoeld voor bedrijven uit de zogeheten hoge milieucategorie. Dat zijn firma’s die bijvoorbeeld met gevaarlijke stoffen werken of het nodige lawaai maken tijdens het productieproces. Ook komt er een nieuwe milieustraat langs de Voorschoterweg.

De wijkvereniging vraagt zich af of dat allemaal wel kán, zo dicht bij Vlietpoort en de woningen in Zuidwest bij de Apollolaan. ’Wij vragen om meer inzicht en de risico’s die dat oplevert voor omwonenden.’

Aan het water van het Rijn-Schiekanaal, langs Vlietpoort, De Vliet de schaatshal én het toekomstige bedrijventerrein, loopt het Delftse Jaagpad. Een historische doorgang richting Delft. De buurtvereniging vreest dat het karakter van dat recreatiepad danig wordt aangetast door alle ontwikkelingen in de Vlietzone. Iets waarvoor de historische vereniging Oud Leiden eerder ook al voor waarschuwde. ’Wekelijks maken duizenden voetgangers en fietsers van dit jaagpad gebruik. De groene beleving is uniek en het jaagpad is bepalend voor het leefklimaat in onze wijk. Voor ons is het behoud en – zo mogelijk – de versterking van het groene karakter een noodzakelijke voorwaarde.’

De buurtorganisatie hoopt dat de gemeenteraad daar ook zo over denkt. Die oordeelt daar later dit najaar over.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.