Airbnb toegestaan in Leiden, maar de boetes zijn niet mals

Toeristen mogen voortaan boeken via Airbnb, voor een overnachting in Leiden.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

De verhuur van woningen aan toeristen, bijvoorbeeld via Airbnb, wordt toegestaan in Leiden. Maar daarvoor is wel een hele reeks regels opgesteld, inclusief boetes die kunnen oplopen tot 50.000 euro.

De verhuur van huizen en appartementen aan toeristen was eigenlijk verboden in Leiden. Het werd echter jarenlang oogluikend toegelaten. ,,Handhaving had geen prioriteit’’, verduidelijkt wethouder Yvonne van Delft (GroenLinks). ,,Alleen bij overlast werd ingegrepen.’’

Inmiddels zijn er, naar aanleiding van landelijke wetgeving, ook Leidse voorschriften opgesteld. Zo mag een ruimte niet vaker dan dertig nachten per jaar worden verhuurd aan toeristen. Dat geldt dan alleen voor kamers, studio’s, woningen en appartementen waar de eigenaar zelf niet woont. Is dat wel het geval, dan wordt het aantal van dertig verhoogd.

Wie verhuurt via platforms zoals Airbnb of booking.com heeft voortaan een registratienummer nodig en moet, net als hotels, ook toeristenbelasting betalen. De gemeente gaat ook strenger controleren op de regels. Tot nu toe beperkte het inspecteren zich hoofdzakelijk tot het bestuderen van de genoemde digitale platforms en de ruimtes die erop in Leiden worden aangeboden. Dat werk wordt uitgebreid. ,,En als blijkt dat er méér overlast ontstaat, komen er ook méér controles’’, waarschuwt Van Delft.

Op overtredingen staat een boete op van 5.000 euro. Gaat dat voor de derde keer fout, dan brengt de lokale overheid zelfs 50.000 euro in rekening. ’Het doel van deze boetebedragen is dat het een afschrikwekkend effect heeft’, zo geeft de gemeente ruiterlijk toe. ’Daarnaast kan het college aan een bewoner een jaarverbod voor toeristische verhuur opleggen.’

De regels moeten nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd en gaan daarna in.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.