Indrukwekkend afscheid van verongelukte brandweerman

Het korps doet hun omgekomen collega uitgeleide.© Foto’s Toon van der Poel

Binnert Glastra
Schagen

De vorige week verongelukte brandweerman en rietdekker Peter Kruidenier is met groots eerbetoon van zijn Leidse en Wieringerwaardse collega’s uitgeleide gedaan.

Zelden reed een opvallender lijkwagen een overledene naar zijn laatste rustplaats toe. Peter Kruidenier, die bij meerdere korpsen als brandweerman actief was, werd in stijl per speciaal geprepareerde ladderwagen van zijn woning in Wieringerwaard overgebracht naar crematorium Schagerkogge. De kist onder de ladder, de sleutels van het Leidse stadswapen op een prominente plek.

Bij het crematorium bewezen niet alleen zijn brandweercollega’s hem de laatste eer, maar ook vele ambulancebroeders - want Kruidenier reed in het verleden ook op de ambulance.

De dood van de 59-jarige Kruidenier kwam volslagen onverwacht toen hij vorige week als rietdekker werkte aan de Opmeerse poldermolen De Kaag. De klus was net geklaard. Bij het wegrijden over een onverharde dijk zakte hun hoogwerker weg en viel om. Kruidenier raakte eronder bekneld. Hulp van de toegesnelde brandweer, op dat moment nog onwetend van het feit dat ze een collega probeerden te redden, bleek vergeefs.

Saluut

Het ongeluk was extra wrang omdat Kruidenier net met vervroegd pensioen was gegaan bij het Leidse brandweerkorps, waar hij als beroeps werkzaam was. Eerder was hij al verhuisd naar de gemeente Hollands Kroon, waar hij evenwel direct vrijwilliger werd bij de brandweer in Wieringerwaard.

Nu had hij net zijn laatste dienst gedraaid in Leiden en zou hij komende vrijdag feestelijk worden uitgezwaaid. In plaats daarvan kreeg hij een saluut.

Lees ook: Omgekomen rietdekker was ook brandweerman in Leiden: ’Een schokgolf dendert door onze brandweerharten’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.